"За мен беше удоволствие и огромна чест да се запозная с големия актьор Морган Фрийман и да му стисна ръката. Двамата участвахме в Молитвената закуска при американския президент Барак Обама", написа Цветанов в профила си.

Вижте снимки >>>

Националната молитвена закуска е международен форум, който се организира съвместно от Белия дом и Конгреса на САЩ. Провежда се ежегодно през първия четвъртък на февруари. Това е едно от най-значимите събития в политическия живот на САЩ.

По време на закуската освен президентът на САЩ, традиционно присъстват и членове на правителството, Конгреса, дипломатическия корпус, висшата администрация и въоръжените сили на САЩ.

На форума се канят още дипломати, бизнесмени, политически, религиозни, научни, стопански и държавни лидери от различни държави.

Във Вашингтон Цветан Цветанов е провел работна среща с президента на Международния републикански институт посланик Марк Грийн и с директора за дейността на организацията в Европа Пат Маккол.

По време на срещата са обсъдили широк кръг от въпроси, свързани с предизвикателствата пред европейския континент след миграционния натиск, заплахите, произтичащи от конфликтите в Сирия и Ирак и възможностите за развитие на двустранните отношения между ГЕРБ и Републиканския институт.

От американска страна беше изразено намерение за разширяване на международната дейност на организацията в региона на Югоизточна Европа.

През втория ден от посещението си във Вашингтон Цветанов проведе работна среща с ръководни представители на Националния демократически институт на САЩ. Той е разговарял с директора на Програмата за взаимодействие с политическите партии Иван Дохърти и с регионалния директор за Централна и Източна Европа Робърт Бенджамин.

По време на срещата беше обсъдена ситуацията в Близкия Изток и Северна Африка и произтичащите от това предизвикателствата пред Европа и САЩ – мигрантските потоци Север - Юг, терористичната активност, нарастването на екстремистките и ксенофобските настроения сред определени групи в Европа.

Те се обединиха около извода, че популизмът, национализмът и антисистемните партии не могат да бъдат алтернатива на традиционните демократични ценности, утвърждавани с векове в обществата на Европа и САЩ.