Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов е посочил, че близо 1800 камиона изчакват от двете страни на границата заради блокадите на пътища на гръцка територия, в резултат на което търпят огромни загуби и санкции.

Той е подчертал, че вътрешни проблеми не трябва да се превръщат в повод за нарушаване на правото на свободно движение на хора и стоки и е призовал министър-председателя Ципрас да бъдат предприети мерки, включително чрез осигуряване на коридор за транзитни превози.

По-рано през деня български шофьори на ГКПП Кулата обявиха: "Докарваме фадромите и блокираме границата, да дойде Бойко Борисов, Лиляна Павлова, целият кабинет да дойде тук". Фермерите от южната ни съседка повече от десет дни протестират срещу реформите на кабинета "Ципрас".

Българското външно министерство работи за решаването на проблема с блокираните българи на граничния пункт "Кулата" още от началото на стачката на гръцките фермери, съобщи министър Даниел Митов, цитиран от БНР.

Той увери, че в момента текат разговори между България и Гърция във връзка със ситуацията на граничния пункт, като не се изключва страната ни да поиска намесата на Европейската комисия.

"Намесили сме се вече. Получили сме уверение за съдействие. В момента подготвяме съответната комуникация, за да поискаме и намесата на Брюксел, ако се налага. Срещаме разбиране от нашите гръцки колеги", каза Митов.

Затварянето на границата
създава сериозни пречки за свободното придвижване на стоки и хора, поради което ръководството на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията настоятелно призова посланика да бъде осигурен коридор за транзитните превози. Това стана ясно след среща между представители на министерството на транспорта и посланика на Гърция в България Димостенис Стоидис във връзка със ситуацията на българо-гръцката граница.

Българската страна е изтъкнала факта, че най-сериозни пречки за превозвачите има на граничния пункт Кулата - Промахон, където протестиращите гръцки фермери не спазват предварително обявените часове за протест, за разлика от протестиращите на пункта Илинден - Ексохи.

Посланикът на Гърция у нас Димостенис Стоидис е изразил притеснение за бързото разрешаване на проблема. По думите му, до четвъртък, 4 февруари, трудно ще се намери решение, тъй като тогава се готви общонационална стачка в Гърция.

Шофьорите, на които през следващите дни им предстои пътуване към Гърция, е необходимо внимателно да планират маршрутите си. Това посъветваха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/.

В сряда от 17.00 до 22.00 ч. няма да бъдат пропускани превозни средства през ГКПП-Илинден.
Остава ограничението за преминаване на товарни автомобили през ГКПП Кулата-Промахон в двете посоки. От 16.30 часа вчера леките коли и автобусите преминават през граничния пункт.

АНКЕТА: Подкрепяте ли протестите в Гърция?