Той е на посещение у нас, на което ще обсъжда с българските власти възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни, бежанската криза, мястото на България и Унгария на пътя на мигрантите, както и други теми от взаимен интерес.

Двамата с Бойко Борисов дадоха съвместна пресконференция.

„Да не объркаме знамената“
 – с такова предупреждение министър-председателят застана в началото за снимка с унгарския си колега в Министерския съвет. Българското и унгарското знаме са с еднакви цветове, но подредени в различен ред. 

Досега третирахме масовата миграция като икономически и културен въпрос. През изминалите седмици вече става въпрос на сигурност – не става въпрос за нашите социални мрежи и култури или икономика, става въпрос за нашата национална сигурност, терористичната заплаха се увеличава. Мигрантският въпрос е въпрос на сигурността, а всеки политик е избран да защити своите граждани, заяви Орбан, предаде БГНЕС.

"Ако погледем достатъчно студено на нещата срещу България има двояки мерки, не е правилно, че в Брюксел не признават резултатите на България, не е правилно, че не искат приемат България в Шенген. Не е справедливо, че не признават, че при бежанската криза, България е с най-добри резултати", подчерта унгарският премиер.

България може да защити своите граници не само от контрабандисти, а и от мигранти, заяви Виктор Орбан. Унгарският премиер призова, че ако Европа иска да бъде коректна, тогава трябва да предложи членство във Шенген на България.

Хубаво е да водим дискусии за принципите, но сега трябва да защитим хората. Европейците са застрашени, особено жените и по-слабите, подчерта Орбан. "Тук, в България, не знам каква е културата, но в Унгария от тригодишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на някое момиче, момичето трябва да е защитено. Затова миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност", каза Виктор Орбан.

Той съобщи, че на 15 февруари ще има съвещание на Вишеградската четворка, на което е поканен и премиера Бойко Борисов. Любопитни сме какви предложения има той и какво сътрудничество можем да създадем, уточни Орбан.



Борисов: Да се затворят външните граници на ЕС

Продължавам да твърдя, че поне една крачка напред можем да направим - незабавно да се затворят външните граници на ЕС, заяви от своя страна Бойко Борисов.

Надявам се на срещите и през февруари и по-нататък, да бъдем по-честни и към самите мигранти. Не може напливът да продължава, не може да има цели коридори през Гърция, Македония и отиват в Западна Европа, и вече там с похарчени пари да ги връщат обратно. Това е дори по-нехуманно от това да кажат: спираме. И когато има ред за влизане в Европа тогава ще има други правила, подчерта Борисов.

Ние не искаме да остават държави след време, които не са се оградили и там да се изсипят всичките бежанци и да ги потопят, така че, пазейки своите народи, мислим и за общата европейска солидарност, и се надяваме нашите колеги и партньори да бъдат по-активни, когато решават тези въпроси. Това, че сме прави по тези въпроси, не ни носи удовлетворение. Проблемът си остава същият и трябва да се реши”, отбеляза още Борисов.

Визитата на Виктор Орбан в София започна още в четвъртък вечерта с вечеря с Борисов и размяна на дарове, за която самият премиер съобщи във „Фейсбук“.