Двете страни се договориха за съвместни проекти в различни отрасли на промишлеността, в това число сателитната индустрия, минното дело, енергетиката и банковата сфера, както и в областта на търговията, здравеопазването и медицинското образование.

Документите бяха подписани след разговор между иранския президент Хасан Рохани и италианския премиер Матео Ренци, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Двамата имаха вечеря, а преди това Рохани беше на обяд с италианския президент Серджо Матарела.

По повод на договорите Ренци каза, че това е само началото на сътрудничеството между двете страни, посочва Ройтерс.

Иран ще създаде благоприятни условия за привличане на италианските и европейските инвестиции, заяви Хасан Роухани след срещата си с Ренци.

Ние трябва да създадем условия за привличане на италиански и европейски предприемачи, понеже иранският пазар създава големи възможности за инвеститори“, заяви Роухани.

На свой ред Ренци отбеляза важната роля на Иран за стабилността в региона на Близкия изток.

Участието на Техеран в международните дискусии, след подписването на историческото споразумение по ядрената програма, е крайно важно за победата над тероризма“, отбеляза италианският премиер.

Днес Хасан Рохани ще бъде приет от папа Франциск. Преди това иранският президент ще говори в Рим на иранско-италиански икономически форум.

Русия и Иран

От 6 февруари Русия и Иран облекчават реда за издаване на визи. Споразумението беше подписано на 23 ноември миналата година в Техеран на руско-ирански преговори в присъствието на президентите на двете страни Владимир Путин и Хасан Рохани.

Споразумението за облекчаване на реда за издаване на визи ще послужи за основа за по-нататъшно засилване на руско-иранските връзки във всички направления на сътрудничество, посочва руското министерство на външните работи.