Той бе предаден на съд за неплащане на данъци в особено големи размери, недеклариране на сделки с валутни ценности и посочване на фалшиви данни в декларация пред Сметната палата.

Тричленният съдебен състав с председател Снежина Колева отхвърли и иска на Министерство на финансите в размер на 18 965 лв.

Христо Бисеров напусна съдебната зала без коментар за решението на градските магистрати, съобщи БНР.

Прокурорът по делото Стойчо Тарев пък обяви, че държавното обвинение ще протестира присъдата на СГС. Тарев съобщи, че Швейцария не е дала информация за банкови сметки на Бисеров, тъй като при тях такива данъчни престъпления няма. Прокуротът обясни още, че повече няма да вика други свидетели, предаде "24 часа".

Вчера прокуратурата поиска ефективна присъда от 4 години, тъй като според обвинението съдът трябва да отчете при определяне на наказанието високата длъжност, която Бисеров е заемал.

Подсъдимият пък каза лаконично, че разбира в какво е обвинен, но не разбира защо.

На 5 май съдът върна на прокуратурата обвинителния акт срещу Бисеров за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част на обвинението. На 28 юли Софийска градска прокуратура внесе отново обвинителния акт, след като изпълни указанията на съда.

В подадената за 2012 година годишна данъчна декларация Христо Бисеров е декларирал дължим данък в размер на 8 376,75 лева. Според прокуратурата обаче той не е посочил всичко, защото на доведения си син Ивайло Главинков на 12 декември 2012 г. наредил два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева.

С действията си той е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери - в размер на 25 678,25 лева, явяващи се разликата от дължимите 34 055,00 лева и декларираните 8 376,75 лева.

Прокуратурата твърди, че в периода 1 януари 2013 година - 31 март 2014 г. Бисеров е нарушил Валутния закон и не е декларирал вземанията си от чуждестранни лица, надвишаващи левовата равностойност на 50 000 лева.

Ексдепутатът не е декларирал пред БНБ и извършените от него разпореждания със сумите - наредените на 12 декември 2012 г. парични преводи по сметки на сина си в Македония. Извършените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960,60 лева.

Данните за наличностите по сметките в банка в Женева в различна валута - 314 529 щатски долара и 82 515,39 евро, Бисеров не е декларирал и в подадената на 25 март 2013 г. в София пред Сметната палата декларация по Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни длъжности. Така като лице, заемащо висша държавна длъжност - народен представител, той е затаил истина относно имуществото си.