По време на форума "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" министър-председателят бе категоричен, че не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължава да се отчита по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост сред българите, съобщиха БТА и "Фокус".

"Ние ще толерираме ли като общество тези хора, които благодарение на това, че се правят на бабаити, трябва да извадим за тях стотици милиони? За това, че той иска да е бабаит. Това иска да внуши министър Москов. Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в Спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.

Според премиера действията на Министерство на здравеопазването започват да дават резултат. Борисов отбеляза, че бюджетът на НЗОК за 2016 г. е по-голям със 129 млн.лв.

"Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави МЗ, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства. Министърът има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа. За догодина съм поел ангажимент да има 20 млн.лв. повече за Спешната помощ. Реформата ще продължи", подчерта министър-председателят.

Здравният министър д-р Петър Москов допълни, че финансирането на болниците не трябва да продължава по същия начин, както досега. Според него не е справедливо болници с малко договорени клинични пътеки и ниска използваемост на леглата да получават същите средства, колкото големи лечебни заведения, оказващи и спешна помощ.

"Това е престъпно спрямо добре работещите болнични структури", каза още Москов.

По думите му остойностяването трябва да бъде генерално променено и той допълни, че по тази тема се водят конструктивни разговори и с Българския лекарски съюз.

"Ако се запази сегашният начин на доставка на услугата здраве, ще растат разходите, които трябва да се отделят за здраве", смята министър Москов.

Според него до 5 години трябва да се вземат тежки решения - или да се запази системата по този начин и да се увеличава здравната вноска всяка година, или трябва друг вид данък да бъде увеличен.

Москов се противопостави на твърдения, че въвеждането на задължителната здравна карта е администриране и не е подчинено на нуждите на здравната система.

"Реалната нужда от болнични легла в страната ни е 26 095, а те в момента са 48 600. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение", обясни здравният министър.

По отношение на лекарствената политика Москов каза, че трябва да се постигне устойчивост в системата, да се намали доплащането от страна на пациентите и да се води добра генерична политика.

"Националната здравна карта е начин за ограничаване на броя на доставчиците на медицински услуги", каза пък омбудсманът Мая Манолова.

Противоречиви са и лимитите в болничната помощ, които засягат правото на пациента на свободен избор на лечебно заведение, ограничават достъпа до болнична помощ и се отразяват върху качеството на предлаганите услуги.

Предложените от Министерството на здравеопазването промени за следващата година не се посрещат еднакво добре от всички, допълни Манолова.

АНКЕТА: Одобрявате ли работата на министър Петър Москов?