Издаването на документите вече ще става централизирано, каза след заседанието на МС Бъчварова. Подаването на документите за нова лична карта или паспорт ще става и по интернет.

След като са готови, документите ще се доставят до човека, на когото са издадени. Това ще може да става както лично до него, така и до гише в населеното място, на което да си получи документите.

Ще бъдат направени 29 централизирани пункта за доставка на личните документи, на които ще могат да се получават готовите лични карти и паспорти. Те ще са част от планираното от Бъчварова Държавно предприятие “Център за предоставяне на услуги”, в което ще се прехвърлят досегашните паспортни служби на МВР.

Новите лични карти ще са с безконтактен чип в тях, в който ще е записана електронна идентификация на всеки българин. Тя ще служи както за работа с електронното правителство, така и за преминаване на гранични пунктове, без да се налага сегашната физическа проверка на документите.

Новата система трябва да заработи след 14 месеца, предвижда решението на Министерския съвет. През това време трябва да се направи обществена поръчка за нов печатар на личните документи. Сегашният договор със “Сименс” изтича през 2016 г. Новият договор за изработването на личните документи също ще е с 10-годишен срок.

Новата система би трябвало да направи обществената поръчка по-евтина от сегашния договор за 100 млн. евро. Така щяло да стане възможно цената на новите документи да остане на сегашните нива, въпреки че заради чипа в тях производството им ще е по-скъпо. В личните карти ще трябва да има и втори чип, в който по желание да може да се записва електронен подпис.

Издаването на новите лични карти трябва да започне от 2017 г. Ще бъде направен и електронен регистър на издаваните пълномощни, обяви още вицепремиерът Румяна Бъчварова. Това трябвало да намали злоупотребите с пълномощни, защото ще могат да бъдат проверявани лесно, обясни тя.