Петимата членове положиха клетва. Техният мандат е шест години. За председател на Съвета със 119 "за", без нито един против , 8 "въздържал се" бе избран претендентът на ГЕРБ Борис Грозданов, съобщи БТА.

Грозданов беше депутат от ГЕРБ в 41-то Народно събрание и се прочу с предложението си през 2012 г. пенсиите да се облагат с данък, което в крайна сметка оттегли. Той е завършил финанси в Ленинград и има доктурантура от СА "Д.А. Ценов" Свищов. преподава бюджет и финанси в УНСС.

Конкурентът му за поста - Любомир Дацов, издигнат от Димитър Танев от Реформаторския блок, не получи подкрепа (26 "за", 9 - "против", 76 въздържали се). Така той остана член на Фискалния съвет.

Другите, които влизат в съвета, са Григорий Вазов, издигнат от Патриотичния фронт - със 132 гласа в подкрепа; Дора Андреева от ПГ на БДЦ , получила 101 гласа "за", и номинацията на ДПС - Юнал Тасим със 113 гласа "за".

Мнозинството не прие кандидатурата на Георги Ганев, номиниран от Мартин Димитров от ПГ на РБ, и на Димитър Иванов, посочен от "БСП лява България".

След като претендентът на левицата не получи достатъчно одобрение, депутатите й напуснаха пленарната зала.

Преди това Янаки Стоилов заяви от парламентарната трибуна, че Фискалният съвет възпроизвежда мнозинството в НС на ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС.

Борис Грозданов има всички предимства да бъде не само член на Фискалния съвет, но и председател, каза от парламентарната трибуна председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова, която представи кандидатурата му.

„Предложили сме го и за председател. Той е наш колега, бил е народен представител в 41 НС. Няма човек в тази зала, който да има съмнение за професионалните и човешките му качества. Той е един балансиран човек, отворен към идеи и чужди мнения”, заяви Стоянова. Тя подчерта, че той може да работи с хора с противоположни виждания, а тези качества са изключително важни за поста, за който го предлагат.

Мартин Димитров (РБ) не успя да наложи кандидатурата на Георги Ганев, за сметка на фаворита на Меглена Кунева (ДБГ - РБ) Любомир Дацов. Той е бивш зам.-министър на финансите в кабинета на НДСВ.

Димитров уточни, че Ганев е подходящ и силен кандидат, именно защото е независим експерт.

„Не е бил член на политически партии. Ганев е познато име и в световните икономически среди. Има редица международни публикации. Създаваме Фискален съвет, за да има граждански контрол в изпълнението на бюджета. Той не трябва да бъде орган, в който да пратим представители на партии”, заяви Димитров. По думите му, този орган трябва да бъде коректив.

„Предлагаме човек, който ще бъде силен коректив на всяко правителство”, каза още Мартин Димитров.

Според закона за Фискалния съвет това е независим орган, който трябва да следи за изпълнението на бюджета, да изготвя анализи и съвети, както и да създава предпоставки за повишаване на бюджетната прозрачност и публичност.