Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти в китайския град Суджоу, където се намира, инцидента със сваления от турската армия руски боен самолет.

Ще видите през какво съм минал аз преди няколко седмици. Нали тогава имаше сигнали, имаше какво ли не – ходих да ме разпитват в прокуратурата. Това не са игра неща. Как да коментирам това?", заяви той, цитиран от "Фокус".

Преди месец Борисов беше на разпит по сигнала на "Протестна мрежа" заради изказването му на партиен форум на ГЕРБ, когато оповести искане на Русия нехуманитарен самолет да прелети над България на път за Сирия. Тогава той каза, че дилемата е била дали да спазят ангажиментите ни към НАТО, с ясното съзнание, че на другия ден трябва "да събират останки от хора и самолети по Черно море". 

Днес премиерът каза още: 

Ние сме полагали много усилия с външния министър, с военния министър с дипломация да направим така, че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство. Знаете случая и нееднократно съм говорил на тази тема, затова помолих и руската страна по начина, по който е уредено това – с едноседмично заявление, с оказано какво има на полетите, за да не се превръщаме и ние в подобен конфликт. За радост това беше направено”.

По думите на Борисов случилото се с руския самолет сега няма да остане без последствия и той многократно бил казвал това. Според него инцидентът идва в много лошо време.

Премиерът сега е бил информиран, че в неделя се свиква извънреден Съвет на лидерите на ЕС с ръководството на Турция в Брюксел. Всичко това ще се дискутира дотогава и ще се търсят решения, подчерта премиерът. 

По-рано външният министър Даниел Митов коментира пред медиите:

"Нека съберем всичката информация, трябва спокойствие, не бива да прибързваме с изводи преди да сме наясно точно какво се е случило и по какъв начин. Тогава вече може да изясним подробностите и можем да кажем каква позиция ще заемем".

Той подчерта, че в 18.00 часа българско време извънредно заседание на НАТО по искане на Турция. Тя ще информира съюзниците за подробностите около инцидента.

"Трябва да се подчертае едно, че свиканото извънредно заседание не е по чл. 4 от Северноатлантическия договор. Този текст гласи, че държавите се съветват, ако териториалната цялост, сигурността или политическата система на някоя от тях са заплашени. Това означава, че ще бъдем информирани”, уточни Митов.

След инцидента руският президент Владимир Путин атакува Турция като заяви, че случилото се е удар в гръб, нанесен от подкрепящите тероризма, и че ще има трагични последици за двустранните отношения.

Малко след това пред сградата на посолството на Турция в Москва започна протестна акция. Демонстрантите носят плакати с надписи „Турция е отговорна“ , „Възмездието е неизбежно“, „Свалените летци унищожаваха терористи, за да не гинат вашите и нашите мирни граждани“, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус".