Образование, достъп до работни места и включване на хората в бедност или в риск от бедност на работа са част от мерките в борбата с този проблем, изтъкна по време на дискусия вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

По думите му това не може да става само със субсидирана заетост, а са необходими усилия в различни сфери, както и това социалните трансферите да отиват към хора, които по обективни причини не могат да влязат на пазара на труда - възрастни, хора с увреждания, дългосрочно безработни в предпенсионна възраст, деца.

Вицепремиерът припомни пред журналисти, че ангажиментите на страната са до 2020 г. с 260 000 души да бъде намален броят на бедните в България.

В подкрепа на борбата с бедността и разкриването на нови работни места е идеята на АБВ за създаване на държавен инвестиционен фонд, коментира пред журналисти Ивайло Калфин. Той отбеляза, че тази идея е представена пред партньорите в управлението.

Ние трябва да направим нещо като Плана Юнкер за България, който да мобилизира целия наличен ресурс, за да се постигне по-бързо икономическо оживление, заяви вицепремиерът.
В плана "Юнкер", лансиран от председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер, трябва да се генерират 315 млрд. евро за различни европейски проекти.

Идеята на такъв фонд е да се подпомогне частен инвеститор, който иска примерно да инвестира в консервна фабрика в Петрич или района на Видин или да се отвори производство, свързано с преработка на селскостопанска продукция, това ще създаде икономическо оживление и работни места, там където сега ги няма, коментира социалният министър.

Според него капитализацията на фонда трябва да дойде от публични средства - било от бюджета, от заеми или от евросредства, фондът обаче ще има стимулираща функция, но след това обратно ще се върне инвестицията.

По данни на европейската статистика през 2014 г. равнището на бедност в България е 21,8 на сто от населението или 1,578 млн. души, като средноевропейското ниво е 17,2 на сто. Спрямо предходната година има ръст от 0,8 на сто на хората, които са в бедност.

Около 40 на сто от населението в страната е в риск от бедност. В бедност в България живеят 50,2 на сто от безработните, висок е процентът на децата, живеещи в бедност, на самотните възрастни хората над 65 години, семействата с над три деца. Основната част от бедните българи са с ниско образование - делът на работещите бедни с начално или без образование е 63,5 процента.

Рискът от бедност в семейства с три и повече деца е 78,9 процента, каза Калфин.