Животозастрахователният бизнес е многообхватен и сложен за обикновения гражданин. Има много застрахователни компании, които предлагат  различни застраховки с различни покрития и срок. Всеки може да се обърка. Въпросът е – откъде да започна?

Първо трябва да защитите най-ценните Ви активи – Вашият живот и Вашите доходи. Какви са рискове, с които бихте се сблъскали и които могат да променят стандарта и начина на живот? Какво може да се случи, което би променило сериозно живота на семейството Ви?

После помислете за любимите Ви хора. Как можете да ги предпазите и да се погрижите за тях.

След това планирайте бъдещите си цели и мечти – образованието на децата, животът след пенсиониране, мечтаната къща и пр.

За всички тези неща имате нужда от подкрепа и съвет. Консултация можете да получите от застрахователен агент, банков служител или от брокер.

След като разберете и определите вашите цели, трябва да решите на кого да се доверите, от кого да си купите застраховка Живот. Как може да сме сигурни, че сме избрали правилната компания?

Когато избираме надеждна Животозастрахователна компания, трябва да обърнем внимание главно на нейната репутация на добър платец, нейния капитал и показателите й за платежоспособност. Това ще помогне да добиете необходимото ниво на увереност, ще Ви помогне да се доверите на компанията и инвестицията ви в бъдещето.

Отговорната застрахователна компания  ще изплати обезщетение максимално до седмица след като получи всички изисквани документи, предоставени от клиента. Това означава, че компанията е достатъчно ликвидна, за да покрие задълженията си навреме, без да е необходимо излишно забавяне.

Платежоспособен застраховател е този, който поддържа значително по-висока капиталова адекватност и коефициенти на платежоспособност, отколкото се изисква от Регулатора (Комисията по финансов надзор, законодателството, директивите на ЕС). Коефициентът на платежоспособност е най-важният показател за финансова стабилност. Отговорният застраховател би имал коефициент от поне 150% (при минимално изискваните от закона  100%).

Отговорният животозастраховател трябва да следва една балансирана (или дори консервативна) инвестиционна стратегия, без да поема допълнителни рискове в търсене на извънредна печалба или покриване на излишните разходи. Този живото-застраховател ще демонстрира добре диверсифициран портфейл от финансови активи с висок кредитен рейтинг. Терминът "добре диверсифициран" предполага разнообразни инвестиции в държавни и корпоративни  облигации, акции, разпределени на географска, секторна и валута основа.

И накрая, но не по важност, трябва да се обърне внимание на характеристиките на животозастрахователната програма, която Ви се предлага и на цялостното качество на консултантски услуги, които получавате. Продуктът трябва да е балансиран, добре обяснен и не "прекалено хубав, за да е истински". Тогава характеристиките на продукта и  подхода на консултанта трябва да са  определени от Вашите нужди,  с нужната задълбоченост и професионализъм. Ако всичко това е налице, имате категорично доказателство за правилен избор.


Mетлайф България



Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.