Както всяка друга кариера и тази на животозастрахователния консултант има своите предимства и предизвикателства. Разбира се изисква усилия, постоянство и отдаденост, но в същото време е една от малкото професии, при които, ако се положат достатъчно усилия, възнаграждението може да бъде много по-голямо в сравнение с това на други професии.

Как възприемаме възможността за кариера като професионален  животозастрахователен консултант зависи най-вече от примерите, с които сме се срещали. Тъй като в тази област все още няма много истински професионалисти с натрупан опит, все още битуват различни митове по отношение на тази професия и аз ще се спра на някой от тях.


Мит  1 –
Животозастрахователните продукти  се продават много трудно.

В действителност : без значение колко трудна е една работа, за тези, които са обучени и знаят как се върши професионално, тя е просто работа, и дори не я намират за трудна. Това е въпрос на знания, умения, професионализъм и натрупан опит. Колко трудно начинание би могло да бъде предоставянето на животозастрахователни услуги?  Не са ли животът, здравето и благосъстоянието, нашето и на семействата ни, това което ценим и искаме най-силно. Особено в България, където не можем да се доверим нито на системата ни за здравеопазване, нито на пенсионната такава? Така че, колко трудно може да бъде, когато на практика предоставяш решения за тези най-искрени общочовешки нужди и желания? Ключът е в това да бъдеш подготвен, обучен и да имаш зад гърба си надеждна животозастрахователна компания.


Мит 2:  Професията на животозастрахователен агент не е сериозна.

В действителност: професията е толкова сериозна, колкото човекът, който я упражнява. Животозастрахователният консултант предоставя решения за защитата на живота, здравето и бъдещето на своите клиенти и техните семейства. Той установява дълготрайни взаимоотношения с тях и ги обслужва понякога в продължение на десетилетия. Не са много професиите, които носят подобна полза за семействата и обществото като цяло.


Мит 3: Животозастрахователен агент е временна работа.

В действителност: професията животозастрахователeн агент дава рядката възможност на човек да се специализира в една и съща работа в продължение на много години, като в същото време обогатява своите знания, умения, контакти и особено доходите си, до степен, в която дори не се и замисля за други кариерни възможности. Една от най-добрите страни на това начинание  е именно възможността за постигане на доход и допълнителни придобивки на нива характерни за служители на високо мениджърско ниво.


Мит 4: Професията на животозастрахователен агент е много лесна, и е възможност да се печелят много пари без особени усилия.

В действителност: безплатен обяд няма никъде и работата на животозастрахователния агент не е изключение. Да, нивата на възнаграждение могат да бъдат наистина високи и допълнителните придобивки могат да са много атрактивни, но най-важното е да се подсигури устойчивостта на високите доходи във времето. В рецептата за успех има големи порции обучение, подготовка, усилия, отговорност, непрестанно самоусъвършенстване и постоянство.



Mетлайф България



Очаквайте темата в понеделник: „
Принципи при избора на застраховка Живот


Своеобразен онлайн консултант на Дир.бг с експертната подкрепа на УниКредит Булбанк и Метлайф България.