Само преди два дни - в петък вечер, той предизвиква скандал в театралната академия. Отново с него имаше екип на партийната телевизия "Алфа".

Тази вечер Сидеров заяви, че иска да потърси сметка от човек, който го бил ударил и заплашил. Въпросният мъж, който се представи като Емил Георгиев, категорично отрече да е посягал на депутата. Той обаче обвини пристигналите на място полицаи, че защитават „побойника”, който бил приятел на ГЕРБ и "на Бойко".

През това време група студенти скандираха „Вън, вън!” и „Молим Ви да напуснете академията”.

Ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев няколко пъти призова Сидеров да напусне сградата, но той отказа. Тогава напрежението ескалира. Той беше изведен принудително от сградата и униформени организираха кордон около него, за да го предпазят от разгневените студенти.

В един момент все още неизвестен човек го удари, викайки му: "Боклук!" Камери показаха Сидеров с рана на бузата. В този момент се появи жената, с която живее и наскоро му роди дете - Деница Гаджева. Тя плачеше и го прегръщаше.

Вижте снимки >>

По-късно Сидеров беше качен в патрулка. Отведен бе и човекът, който го удари . Първоначално се появи информация, че той е полицай, но по-късно се оказа, че просто е бил с тъмни дрехи и шапка, подобни на служителите на МВР.

На мястото се събраха много студенти, някои от които викаха: "Дайте го на нас!".
 
Дойдоха вътрешният министър Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на СДВР Младен Маринов.

"Направихме свръх нашите възможности и правомощия, призовавам хората да си тръгнат, за да си свършим работата, не сме на брифинг", каза лаконично Бъчварова и отказа да потвърди дали Сидеров е задържан, въпреки депутатския си имунитет.

По късно се разбра, че Сидеров и отведен в Първо РПУ, където дава обяснения. Пред сградата се събраха атакисти, които заявиха, че той е отишъл в НАТФИЗ, тъй като два полицията не реагирала на негов сигнал, придружен със снимка на конкретно лице, което го било нападнало при първото му влизане в академията.

В 2 часа след полунощ Сидеров беше изведен от районното и заяви:

"Полицията ме преби".

Той добави, че е бил в НАТФИЗ, защото имал граждански дълг и право да влиза там. Линейката, която чака около час отвън, го откара, по информация на БНТ - в "Пирогов".

Адвокатът му Явор Нотев, който беше кандидат-кмет на "Атака", коментира пред журналисти, че Сидеров очевидно е бил малтретиран - ризата му била разкъсана, обувката изхлузена и по следите от дрехите личало, че е влачен. В РПУ-то му бил направен обстоен преглед. 
Лично аз не знам в какво качество той беше тук, каза още Нотев.

Депутатът Десислав Чуколов пък написа във Фейсбук:

"Преди малко пребиха Волен... Не лайквайте. Възмутете се, роби!!!"

МВР: Има задържано лице

По-късно от МВР излязоха със съобщение, в което се казва, че в 21.56 и в 22.10 часа са подадени сигнали на тел. 112 – от охраната на НАТФИЗ и от ректора проф. Любомир Халачев. Поискано е съдействие поради нахлуването на група, нарушила автономността на висшето учебно заведение.

"Веднага са изпратени патрули от СДВР. При пристигането им е установено, че е възникнал скандал между студенти и група депутати от "Атака". Към 23.00 часа напрежението рязко нараства. Полицията предприема действия в рамките на правомощията си за предотвратяване на допълнителна ескалация на напрежението и възникване на физическа саморазправа между двете група. Ситуацията е овладяна и групата, нахлула в сградата на НАТФИЗ, е изведена от силите на реда. Има задържано лице за изясняване на съпричастността му по чл. 325 от НК (хулиганство - б.р.)", пише още в съобщението.

Не се уточнява кой е задържаният. Продължават изясняването на всички обстоятелства по случая, уточниха от МВР.

По-късно министър Бъчварова написа във Фейсбук, че е отишла пред НАТФИЗ, защото не приема, че народни представители могат да се държат по този начин в автономно Висше учебно заведение и да пречат на млади хора да вършат спокойно работата си.

"Отидох пред НАТФИЗ, за да защитя и полицаите, които бяха поставени в абсурдна ситуация, която на камерите изглеждаше още по-напрегната. Имунитетът, който и към настоящия момент има Волен Сидеров, ограничава действията на служителите на МВР. Ще предприемем всички законни действия. Ще отида на разговор със студентите от НАТФИЗ утре, както им обещах тази вечер на улица "Гурко", добави тя.

Междувременно проф. Халачев коментира пред пред bTV, че не знае защо Сидеров се е фокусирал върху НАТФИЗ, но "явно има нещо в главата си". Ректорът добави, че е дълбоко възмутен, защото това са отвратителна постъпки, които граничат с всички видове хулиганщина.

Една част от младите хора не искат да гласуват, защото са ужасно разочаровани и обидени от поведението на такива политици като г-н Сидеров, които си позволяват да нарушават закона и да нахлуват в университета без никакво разрешение, да обиждат младежите, да ги стресират“, каза още Халачев пред "Фокус". 

Той съобщи, че утре студенти, актьори и представители на творческите съюзи ще организират протест срещу Сидеров. Във Фейсбук има създадена група "Да свалим дружно имунитета на "народния представител" Волен Сидеров", която е насрочила час и място  - 17,30 часа в понеделник пред парламента.

Прокуратурата вече започна проверка на първото нахлуване на Сидеров в НАТФИЗ.

ГЕРБ: Осъждаме силовото нахлуване

ГЕРБ осъжда поведението на председателя на "Атака" Волен Сидеров и представители на партията му в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", заявиха късно през нощта от партията в позиция до медиите.

"Считаме, че Сидеров демонстрира арогантно погазване на правовия и обществения ред и недопустимо неподчинение на органите на реда. Осъждаме силовото нахлуване на Сидеров на територията на висше учебно заведение, ползващо се с автономност", се казва още в изявлението, в което се подчертава, че поведението на лидера на "Атака" е погазване на демократичните принципи.

Междувременно и ЦИК се зае с поведението му, след като скъса демонстративно бюлетината си за референдума и обиди президента.