Затвориха цял плаж с море от фекалии

stat
14:49  |  23 август 2007 / Автор Лилия Чалева /  
Голямото къпане - в отходни води Голямото къпане - в отходни води
Сн.: БГНЕС

Със заповед на областния управител Петър Кандиларов от днес е затворен Южният плаж във Варна. Причината е, че морската вода е изключително мръсна.
В момента морето на Южния плаж е близо осем пъти по-мръсно от допустимото, посочи Кандиларов. По думите му там ще бъдат сложени предупредителни табели. Плажът може да бъде отворен, ако и когато показателите на водата се нормализират. В противен случай има вероятност той да остане затворен и през сезон 2008, предаде БТА.
Основната причина за замърсяването на морската вода при плажа е, че пречиствателната система е много стара и е предвидена за много по-малко население, коментира Кандиларов. Освен това има доста строежи, които са заустени в деретата, а не в канализацията. По думите на областния управител само в града броят на подобни строежи е около 20. Друга основна причина за замърсяването е забавянето на изграждането на пречиствателна станция на спирка “Акациите”, обясни Кандиларов, цитиран от БГНЕС. Вече шести месец документите стоят в министерството и не се прави нищо, оплака се областният. Следващият подобен проблем, който очаквам да се появи, е за курортен комплекс "Златни пясъци", каза още той.
За забраната вече е уведомен и концесионерът на плажа “Лазурен бряг 91”. Eксперти на Областна администрация спешно изготвят програма за преодоляването на проблема. Тя ще бъде дадена за изпълнение на община Варна в партньорство с РИОКОЗ и екоинспекцията в града. Освен това ще бъдат извършени проверки на всички заведения в района на Южния плаж, за да се разбере къде изхвърлят мръсните си води.Последно в


Европейската отбрана на фокус при визитата на Меркел

Основните теми на разговорите при визитата на Меркел в София ще са свързани с миграцията и общата европейска отбрана, отбеляза за Дир.бг Даниел Стефанов.