Двамата премиери ще обсъдят актуални въпроси, сред които миграционният поток, свързаните с него рискове за сигурността, сътрудничеството по управление на границата и развитието на двустранните отношения в духа на добросъседство и партньорство, съобщи пресслужбата на кабинета.

Същия ден в Истанбул ще се състои и Глобален форум на тема "Миграция и развитие", на който се очаква да присъстват над 700 участници от 144 държави. Сред представителите на България ще бъде и посланик Надежда Нейнски.

Миналия месец Давутоглу заяви в писмо до Борисов, че солидарността спрямо Турция и тежката бежанска криза, в която тя се намира, липсва. Според него най-вече ЕС, но и други международни организации и общности не са се ангажирали достатъчно да помогнат в хуманитарната криза. Турският премиер допълни, че е нужно да се направи глобален и всеобхватен отговор спрямо този проблем и да се сложи край на тази трагедия.

Давутоглу изтъкна, че страната му е приела над 2 милиона бежанци, което е много повече от всяка една друга държава по света. Премиерът на Турция отбелязва, че общите разходи досега за тези грижи и дейности бързо се приближават до 8 милиарда долара, докато общата сума на помощите, получени по двустранна и многостранна линия от международната общност, е едва 714 милиона долара.

В отговор Бойко Борисов заяви, че трябва да има всеобхватен подход на ЕС в сътрудничество с Турция по кризата с бежанците. Според него България е зависима от Турция заради усилията на турския премиер да задържа бежанците на тяхна територия. В този смисъл той каза, че ще се бори пред Европа за това да бъде изградена зона за сигурност в Сирия.