На инспекцията присъства и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Депото е разположено на 140 дка, върху терен, където се е помещавало най-старото сметище на Перник в местността "Чокладиновец" в землището на село Люлин.

То ще обслужва шестте общини на територията на Пернишка област със 170 населени места и 133 001 души население. Годишният му капацитет е 47 000 т.

В изграждането на депото са инвестирани 21 467 427 лева. С пускането в експлоатация на новопостроеното регионално депо за твърди битови отпадъци в Перник, сегашното сметище ще бъде рекултивирано и закрито.

Доволен от видяното, Борисов честити на перничани и на региона новата придобивка, като отдаде заслуженото за реализацията й и на покойния кмет Росица Янакиева.

"Тя вложи огромни усилия, десетки пъти е била при мен и при министър Василева, бори се много за този проект, така че не мога да не кажа днес в нейна памет, че има нещо много хубаво направено, което заедно сме работили през годините и то е видно", каза премиерът.

Борисов добави, че благодарение на новото депо, Перник и регионът няма да имат проблем с боклука през следващите 20-30 години. Отпадъкът ще се сепарира, зелената маса ще се компостира, така че отпадъците ще намаляват с 40-50%..

Видяхме, първата клетка е готова, има готовност да се изградят и останалите три при нужда, коментира премиерът.