"Бихме искали присъединяването на България и Румъния към Шенген да се отчита, когато се обсъждат и планират координирани и солидарни дейности в областта на управлението на външните граници", подчерта вицепремиерът по темата за укрепване защитата и ефективното управление на външните граници на ЕС, съобщи МВР.

В изказването си пред своите колеги Бъчварова поясни, че управлението на външните граници е пряко свързано с най-актуалните предизвикателства пред ЕС, свързани с миграционните процеси. Според нея това изисква координиран, солидарен и колективен отговор от всички държави членки.

По думите на министъра, въпреки че настоящата ситуация е предизвикателство пред целия ЕС, най-засегнати са държавите членки на предна линия, включително България, които отговарят и за сигурността на външните граници на Съюза.

"Ето защо е необходима проява на солидарност именно към тези държави. Трябва да се намери правилния баланс между колективните действия и националния суверенитет при граничното управление. България не може да допринесе пълноценно към общите усилия в тази насока, тъй като все още не е част от шенгенското семейство", добави Бъчварова.

Вътрешният министър подчерта още, че липсата на пълен достъп до някои визови и шенгенски информационни системи ограничава възможността на страната ни още по-успешно да противодейства на контрабандата и трафика на хора въпреки наличния капацитет и готовност.

Румяна Бъчварова обясни, че с присъединяването ни към Шенген и използването на целия инструментариум на шенгенското законодателство ще допринесем и за по-всеобхватна превенция - проверки при издаване на шенгенски визи и недопускане на чужди граждани с въведена забрана в шенгенската информационна система.

Същевременно, откакто е държава членка на ЕС, България осигурява високо ниво на защита за външните граници на ЕС, като полага необходимите усилия въпреки ограничения достъп до такива системи, подчерта още вътрешният министър.

"Благодаря на България за усилията, които полагате за защита на външната граница на съюза, независимо, че не сте член на Шенген", заяви председателят на Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз Жан Аселборн (Люксембург).