"За" Пенчев гласуваха 98 народни представители, против бяха „12”, а 33 се въздържаха. Той получи подкрепа най-вече от ГЕРБ, които издигнаха кандидатурата му, и от Реформаторския блок.

За номинирания от Патриотичния фронт бивш заместник-главен прокурор и член на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев гласа си дадоха 62-ма депутати, "против" се обявиха 11, а 72-ма се въздържаха. Кандидатурата му бе подкрепена освен от ПФ, и от БСП и АБВ.

След избора Пенчев благодари на депутатите за доверието. Пред журналисти обаче той заяви:

"Надявам се и като конституционен съдия да не посрамя името си и да бъда точно толкова почтен и независим, колкото съм бил винаги. Няма нещо, от което да се срамувам в моя 63-годишен живот и ми е ужасно обидно, че някой се опитва да се подиграва с мен, да се подиграва с името ми, което съм градил толкова години. Тези намеци за партийна принадлежност не знам колко години трябва да минат като надпартиен - 7 години като председател на ВАС и пет години като омбудсман - общо 12 години, за да повярват, че мога да бъда безпристрастен".

Той каза това, след като по време на дебатите в залата съпредседателят на ПФ Валери Симеонов го атакува остро.

Той извади стар доклад на Сметната палата от последната година на Пенчев като председател на ВАС, който, според него, завършвал с изводи за редица тежки нарушения, които водели до съмнения за безстопанственост, присвояване и измами. По този повод депутати коментираха, че съпругата на кандидата на ПФ Кожарев е зам.-председател на Сметната палата.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче прочете друга част от въпросния доклад, в която се казва, че бюджетът на ВАС в последната година от мандата на Пенчев е бил разходван напълно законно и в изпълнение на решенията на ВСС.

Симеонов обаче продължи с припомняне на скандала "Приморско", в който бяха замесени трима шефове на отделения във ВАС. Техните деца бяха взели имоти като крайно нуждаещи се в Приморско. Лидерът на НФСБ обвини Пенчев, че не е уведомил властите, въпреки че знаел. Освен това го обвини и, че не е спазвал случайното разпределение на политически дела във ВАС, както и че не бил декларирал придобиването на два апартамента от своето семейство и е укрил данни за акциите си в дружеството "Форум консулт".

Самият Пенчев заяви по повод случая в Приморско, че това е върхът на цинизма, защото е знаел за имотите на магистратите, но не и начина, по който са придобити.

"Аз бях единственият човек, който наказа тези трима магистрати, като ги освободих от длъжност като председател на отделение, а сега излиза, че аз съм ги прикривал. Това е пълен абсурд", добави още той.

Пенчев посочи още, че няма данни да е нарушавал случайното разпределение на делата.

"Що се отнася за апартаментите - това е стар донос от 2010 г. на Яне Янев и РЗС", добави той и обясни, че законът за деклариране на имуществото е претърпял промени и за разлика от 2001 г, когато декларирал цялото си имущество, от 2007 г. нататък декларирал само промяната в имотното състояние.

Преди дни Таня Райковска беше избрана за конституционен съдия от съдебната квота, а президентът излъчи от своята - Филип Димитров и Марияна Карагьозова.

По-рано днес пък парламентът освободи Мая Манолова като депутат и тя се закле като омбудсман. Тя ще поеме поста на Пенчев на 20 октомври.