От трибуната Манолова заяви, че приключва един етап от живота й, свързан с храма на демокрацията - Народното събрание, към което винаги е изпитвала огромно уважение и за чието реноме е полагала усилия, предаде БТА.

"Положих клетва пред вас, но всъщност се заклех пред българските граждани, чиито права ще защитавам неотклонно и активно. Съвместната ни работа не свършва дотук, и занапред ще работим заедно. Ще внасям промени в законите, които засягат правата и свободите на гражданите. Започвам мандата си с обиколка из България, защото обещах да бъда омбудсман в действие. Не ви казвам сбогом, а просто довиждане, защото мисля, че ще бъдем съмишленици", обърна се тя към досегашните си колеги.

Цялата пленарна зала ръкопляска, след като Манолова положи клетва, а депутатите от БСП дори станаха на крака. Тя получи огромен букет червени рози от колегата си депутат Стефан Данаилов, предадоха "Фокус" и БГНЕС.

По-късно Манолова коментира пред журналисти:

"Очаква се да се държа сдържано и балансирано, но тъй като чрез мен ще говори гневът на българските граждани от безобразията на администрацията, не очаквайте да бъда кротка, тиха и спокойна."

Тя добави, че в работата си ще внимава да не премине тънката граница между критиката на безобразията на администрацията и подозренията, че се държи като опозиция. По думите й администрацията е еднаква както при ГЕРБ, така и при БСП - позволява си да се държи надменно с хората, затова ще се старае да я постави на място.

Манолова ще стъпи в длъжност на 20 октомври, когато официално изтича мандатът на досегашния омбудсман Константин Пенчев. Тя бе избрана за поста на 30 юли Мая Манолова с гласовете на 129 депутати от БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт при тайно гласуване. За Пенчев, който беше издигнат от Реформаторския блок, вота си дадоха 82-ма. ГЕРБ бяха против Манолова заради аферата "Костинброд".

Изборът на Манолова срещна съпротива и в социалните мрежи, още същата вечер пред парламента се проведе граждански протест с искане да се оттегли от поста, а от "Протестна мрежа" дори призоваха парламентът да се разпусне.

Манолова обаче не се отказа и увери, че като омбудсман ще съблюдава правата на гражданите да протестират.

АНКЕТА: Одобрявате ли избора на Мая Манолова за омбудсман?


Досегашинят омбудсман - в КС

След като Мая Манолова официално стана омбудсман, днес депутатите избраха предшественика й Константин Пенчев за съдия в Конституционния съд от квотата на парламента. Той бе предложен от ГЕРБ и мнозинството го предпочете пред  номинирания от Патриотичния фронт Михаил Кожарев. „За” Пенчев гласуваха 98 народни представители, против „12”, а 33 се въздържаха. Той е бивш председател на Върховния административен съд.

И днес депутатите заработиха след три опита да съберат кворум. Първоначално в залата бяха едва 75 народни избраници, след почивка се събраха 92 и чак на третия път дойдоха 129, достатъчно за кворума от 121 души.