Това обаче няма да стане заради конкретна личност, а заради стесняването на кръга от хора, които биха могли да заемат длъжността директор на служба „Военна информация”, подчерта тя пред bTV.

Шефът на службата Йордан Бакалов подаде оставка, след като на 1 октомври парламентът прие промени в закона, с които се оказа, че той вече не отговаря на изискванията да заема поста - да е военен. Промяната беше предложена от БСП, но беше подкрепена и от депутати от ГЕРБ.

Военният министър Николай Ненчев обаче не прие оставката в очакване президентът да върне закона. Премиерът Бойко Борисов също защити Бакалов с думите, че е много доволен от работата му и прогнозира вето.

Неизвестно защо зам.-директор може да бъде цивилно лице, а директорът не може, никаква логика няма в това. По-скоро заместник-директорите би трябвало да са много по-профилирани. Досега е могло да бъде цивилно лице и службата е вървяла нелошо”, коментира днес Захариева.

По думите й директорът на служба „Военна информация” трябва да има доста по-широки познания от толкова стеснения кръг.

"Ако има реална заплаха за националната сигурност, президентът ще свика КСНС. Безотговорно е КСНС да се използва за предизборни цели, каза още Захариева по повод призивите на опозицията.

Тя изтъкна, че държавният глава следи внимателно ситуацията в Сирия.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Може ли цивилен да е шеф на военното разузнаване?