Бакалов е подал заявление за освобождаване от заеманата длъжност, считано от днес, по време на разговора си с Николай Ненчев.

Мотивите за подадената оставка са несъвместимост на заемания пост „директор на Служба „Военна информация“, произтичащи от приетия от Народното събрание Закон за военното разузнаване. Според него директор на военното разузнаване може да бъде само военнослужещ на действителна служба, с висше звание.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обаче е решил да не приема подадената оставка до произнасяне на президента и обнародването на закона.
"Николай Ненчев още веднъж увери Йордан Бакалов, че високо цени неговите качества и продължава да има доверие в неговите способности да реформира Служба „Военна информация“, както и да поддържа добри контакти с партньорските служби", допълват от пресцентъра на военното ведомство.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов защити Йордан Бакалов, като обяви, че харесва работата му "изключително много". Борисов допълни, че не знае какво се е случило в парламента при приемането на изискване само действащ военен да оглавява служба "Военна информация", но в момента, по думите му, се очаква президентът Росен Плевнелиев да наложи вето на тази точка.


КРЪСТОСАН ОГЪН: Може ли цивилен да е шеф на военното разузнаване?