Според руската медийна информация, украинският президент Петро Порошенко уж бил свален от самолет от Киев за Москва, понеже бил "абсолютно пиян", предаде ДПА.

Кристина Нагел, която е бивш кореспондент в Москва на германската обществена телевизия А Ер Де, а в момента работи в централата й в Берлин, заяви днес, че историята е напълно изфабрикувана.

"Вярното в тази история по принцип е следното: аз съществувам, г-н Порошенко съществува, но това всъщност е всичко. Нито е имало обаждане от доверен източник, нито такава информация е излязла от нас - от мен или от друг журналист", каза Нагел.

Миналата седмица популярният руски таблоид "Московский комсомолец" публикува на сайта си информация как Порошенко бил на път за руската столица за спешна среща с Владимир Путин, но "явната му склонност" към алкохола провалила шанса.

Според руския Порошенко пристигнал с бясна скорост на летището с бронирания си "Мерцедес Ес-600", качил се на редовен пътнически полет и с пиянски тон поискал да излети незабавно, после заспал и бил свален от самолета от агенти на Службата за сигурност на Украйна.

За по-голяма достоверност се цитира Нагел на базата на телефонно обаждане, което тя била получила от доверен източник. Рускиня произнася измислените коментари на Нагел на руски в записа.

"Дори Порошенко спонтанно да е решил да лети до Москва, защо би използвал граждански полет, вместо официалния си президентски самолет? Къде са записите от мобилния телефон, къде са свидетелствата на очевидци? Всичко това говори за факта, че тази история, нека си го кажем направо, е куп лъжи", каза днес Нагел.

Знае се, че руски медии често преувеличават или използват съмнителни анонимни източници в информации за Украйна, но това е първият явен случай, когато западен журналист бива замесен, отбелязва ДПА.