Не знам, да има подписано споразумение за ремонт на българските изтребители МиГ-29 с Полша, но знам, че има проект. В тази връзка приветствам всяка стъпка, която води до по-голяма готовност на нашата техника и до повече боеспособност. Това каза пред журналисти в авиобаза Граф Игнатиево командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев.
 
По-рано военният министър Николай Ненчев съобщи, че до дни ще бъде ратифициран договорът за ремонт на изтребителите "МиГ-29" в Полша. Той предвижда до края на годината да получим два двигателя на заем, а до април догодина да бъдат отремонтирани 6 самолета. Така няма да се налага чужди самолети да охраняват небето ни.

"Към министър Николай Ненчев отдавна съм депозирал какви са точно нашите искания като осигуряване на изправна техника, в какви периоди точно и какъв брой, така че ние да не прекъсваме носенето на бойното дежурство и да имаме един минимум, който да гарантира здравето и живота на нашите летци", подчерта генералът.

По думите му критичният срок, в който българските ВВС могат сами да охраняват въздушното ни пространство е средата на следващата година.

Според командирът на ВВС големият проблем е, че следващата година тези самолети, които сега могат да летят ще бъдат с изчерпан ресурс, удължен от нашия инженерно-технически състав.

За да могат дежурните самолети да летят трябва да има много повече машини, на които да се учат младите пилоти и да получат добра подготовка, коментира ген. Радев.

Запитан как си представя охраната на българското въздушно пространство от други държави ген. Радев отговори, че ни си го представя и добави "Питайте някой друг. Ако се стигне до такъв момент аз няма да бъде командир на ВВС".

Ген. Румен Радев обясни, че за ер полисинг трябва да има минимум 16 самолета изправни, а ние в момента оперираме с много, много по-малко.

По думите му няма друга държава, която да носи дежурство с 15-минутна готовност с толкова малко самолети, което според него води до "ужасно натоварване на едни и също малко на брой хора, които и летят опасно малко".

Относно договора с Полша Румен Радев добави, че очаква това да бъде само първият от серия договори, защото освен за двигатели, следващият трябва да бъде за интегрирана логистична поддръжка.

Ген. Радев бе в Граф Игнатиево по повод първата съвместна българо-полска летателна тренировка. В нея участват 42-ма военнослужещи от Полша с три бойни Миг 29 и един учебен. От българска страна в учението участват МиГ 29 и МиГ 21.

Вижте снимки >>>

Депутатите от комисията по отбрана Михо Михов и Корман Исмаилов, които присъстваха на учението, също се обявиха за сътрудничество с Полша.


В Пловдив съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов приветства като „чудесна“ новината за постигнатото споразумение за 30% по-ниска цена на ремонта на „миговете“ от полска страна. По думите му  полската фирма гарантира за качеството на ремонтите, а заплахите, че руската страна няма да ги признае, са политическа игра.

Чужди сили няма да охраняват въздушното ни пространство


"Няма никакви документи, нито прието решение чужди сили да охраняват нашето въздушно пространство. Става дума за нещо различно - решение на Алианса неговите членки да извършват съвместна охрана. А от следващата година. България вече сама ще има възможност да охранява въздушното си пространство", обяви военният министър Николай Ненчев пред БНТ.

Той допълни, че след като част от нашите самолети МиГ-29 бъдат отремонтирани в Полша дори няма да се налага да взимаме самолети назаем от други страни.