Така Бойко Борисов коментира пред журналисти трусовете във Военно-въздушните сили.

Вчера от БСП настояха за отстраняването на военния министър Николай Ненчев заради предложението въздушното ни пространство да бъде охранявано и от съюзнически сили.

В същото време командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев подаде оставка, защото "военновъздушните сили са ударили дъното", но по-късно я оттегли след разговор с Борисов.

Късно вечерта той се срещна и с Ненчев, след което от МО обявиха, че двамата продължават да работят заедно.

Лесно се искат оставки, но аз бих се обърнал към нашите политически опоненти и то с цялото ми уважение към тях, тъй като само преди една година бяха на власт, защо не подмениха самолетите тогава? Помните ли - при тройната коалиция се отчитаха по 5-6 млрд. излишък на края на годината. Защо тогава от БСП не смениха авиацията, не строиха магистрали и пречиствателни станции, болници? Изведнъж в нашето управление за пореден път се пада да изправяме нещо, което се е сринало”, заяви днес премиерът, цитиран от "Фокус".

Той допълни, че вчера се е видял с министъра на отбраната Николай Ненчев, за да го информира за разговора си с ген.-майор Радев, в който му казал, че здравето и животът на пилотите е ценен и ще направят всичко необходимо. По думите на Борисов няма нито една тема, по която МО не е срещнало подкрепа.

Той увери, че няма да допусне военната авиация да се срине и бе категоричен:

"Винаги ще държим наш изтребител да е водещ, ако има двойка, винаги ще държим да имаме изтребителна авиация, макар че 7 държави в ЕС нямат, въпреки че са далеч по-добре в икономическо отношение от нас. Усещането на българина е, че ако нямаме изтребители във въздуха, е нещо лошо, ще напрегна бюджета до дупка и ще реша и този въпрос както всички останали".

Премиерът подчерта, че тази сутрин е провел разговор със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев по много теми, като една от тях е била авиацията. От РБ заявили пълната си подкрепа. 

Няма да допуснем по време на нашето управление, заради бездействието на поне 15 правителства досега, че не са си мръднали пръста за военната ни авиация, едни и същи самолети са 25 г. Не е честно да си бездействал 20 години и да излизаш сега и да искаш оставката на един човек, който ако има пари ще го направи. Изведнъж сега дойдоха ремонтите и нова ескадрила да купим, така че ги моля да отчетат какво са направили, всъщност те нищо не са направили, и да ни оставят да си вършим работата”, коментира още Бойко Борисов.

Бюджетът ще се вдигне, но няма пари за нови изтребители

След като вчера премиерът обеща още 80 млн. лева за военната авиация да бъдат заложени в новия бюджет, днес финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че имаме ангажименти към НАТО, които трябва да следваме, и военният бюджет ще бъде вдигнат.

Той обаче подчерта, че не е сигурно дали ще могат да постигнат това, което се иска от нашите партньори.

"Не съм сигурен, че ще решим казуса с изтребителите по начина, в който се представя като стратегия за осигуряване на над милиард, необходим за чисто нови изтребители. Тази сума е твърде голяма, знаете състоянието на фиска. Ако попитаме хората дали някои социални проблеми трябва да се решат, или да се купят нови изтребители, не знам кой ще е правилният отговор", допълни той.

Още бежанци заради ударите в Сирия

Очаквам въздушните удари в Сирия да засилят бежанската вълна, заяви премиерът по световната гореща тема. Той припомни думите си от преди седмица, че докато не седнат САЩ и Русия да се разберат за Сирия, всички останали държави каквито и позиции да имат, няма никакво значение”.

Седнаха Обама и Путин, след това Лавров и Кери, разбраха се и започнаха да ги удрят и то доста сериозно. Позицията ни винаги е била една и съща – с дипломатически и мирни средства да се реши политическият въпрос в Сирия. Ние имаме проблем с бежанската вълна, защото тези удари ще прогонят още хора. Очаквам това да засили бежанската вълна, но се надявам да свърши скоро”, каза още министър-председателят.

АНКЕТА: Да увеличи ли България средствата за отбрана?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За оставката на министъра на отбраната.