Така той коментира призива на БСП да поеме координацията по въпросите с бежанците във вътрешно и външнополитически план и да бъде свикан
Консултативният съвет по национална сигурност. Силно сме обезпокоени от липсата на ясна и изпреварваща събитията правителствена позиция, заявиха от левицата.

В отговор Борисов заяви още:
 
Понеже се чудят кого да ударят и към кого да се насочат, за да ги забележат трябва да кажат нещо срещу ГЕРБ. Може би трябва да направя предложение да махнем министрите, да махнем Граничната полиция и аз да отида на границата с една пушка и да ги пазя. Виждате, че това е проблем в цяла Европа все едно да говорим за наводнения или земетресения”.

Той бе категоричен, че правителството полага огромни усилия, но живеем във време, в което не е имало такова преселение от векове.

"Това вие всички сте го видели и го виждате. Те са опозиция идват избори и този месец нещата ще са малко по-различно”, добави премиерът.

Военният министър Николай Ненчев пък изрази готовност, ако има нужда, да изпрати още военнослужещи на границата. Засега там бяха изпратени 25 души с картечница, автомати и "Хамъри".

Междувременно Европейската комисия потвърди официално, че предлага увеличение със 120 000 на броя бежанци за разпределение между страните - членки. Освен от Италия и Гърция, ще се разселват и бежанци, пристигнали в Унгария, предаде БНР.

От ЕК засега не дават подробности за критериите за изчисление на квотите за съответните държави и дали в тях ще има промени. По предишната формула за прием на бежанци от Италия и Гърция те бяха в размер на населението, БВП, ръст на безработица и досегашен брой подадени молби за убежище.

Делът на България, който тя оспори, беше 1,25%. Хипотетично, ако квотата се запази, от 120 хиляди души, това би означавало да приемем още 1500 бежанци, освен онези 500, на които правителството вече се съгласи.

Страните от Вишеградската четворка обаче се обявиха против квоти за разпределяне на бежанците, пристигащи в Европейския съюз. Според премиера на Полша Ева Копач определянето на поредни квоти ще доведе до нова миграционна вълна.

"Ние имаме впечатление, че първата група квоти само предизвика нова вълна на имиграция. Поредни квоти могат да доведат дотам, че да престанем да контролираме ситуацията", заяви тя след среща с колегите си от Чехия, Словакия и Унгария.

По думите й страните от ЕС би трябвало да вземат собствени суверенни решения за това как да помогнат за уреждане на кризата с мигрантите.

САЩ създаде група за отговор на бежанската вълна

Американският Държавен департамент създаде работна група, която ще помогне за координацията на американския отговор на европейската криза с мигрантите, предаде Асошиейтед прес, като цитира говорителя на департамента Джон Кърби.

Групата е била създадена по искане на държавния секретар Джон Кери. Тя ще положи усилия и за да гарантира, че САЩ ще са подготвени за бъдещи подобни кризи навсякъде по света. Кърби каза, че САЩ предоставят 26,6 милиона долара на Агенцията за бежанците на ООН, за да осигури храна, вода и правна помощ на бежанците, пътуващи през Гърция, Македония и Сърбия. Той поясни, че САЩ са предоставили 4 милиарда долара хуманитарна помощ на засегнатите от четиригодишната война в Сирия.

От началото на войната в Сирия САЩ приеха около 1500 бежанци от Сирия. За тази фискална година, която приключва на 31 септември, САЩ планират да приемат още 300 сирийски бежанци, припомня ТАСС.