Днес парламентът отхвърли новия закон срещу корупцията сред лицата с висши публични длъжности, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева. След два часа дебати само ГЕРБ и Реформаторският блок го подкрепиха, Патриотичният фронт, АБВ, ДПС и "Атака" гласуваха въздържали се, а БСП - против.

„След три месеца този законопроект ще мине. Аз съм успокоил Меглена Кунева, говорих с нея по този въпрос и я успокоих. След три месеца ще го внесем закона отново, ще проведем разговор с политическите партньори. Преди да внесем след три месеца закона, ще преговаряме с РБ, ПФ и АБВ", коментира Борисов, цитиран от Дарик радио.

По думите му от 25 години не е имало такъв закон, това, че още три месеца няма да има не е толкова страшно.

Според правилника законопроект, който е отхвърлен на първо гласуване, може да бъде внесен не по-рано от три месеца след отхвърлянето му и само след съществени промени в основните му положения, което се отразява в мотивите.

Самата Кунева коментира по-рано, че явно някои от депутатите са се уплашили да не бъдат засегнати техните интереси, но се закани законът да й стане кауза. От нейната партия - ДБГ, дори заплашиха, че може да преразгледат участието си в управлението, защото случилото се е "срамно петно за парламента".

Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък написа във Фейсбук и Туитър, че се налага в откровен разговор с ГЕРБ, за "да преоценим смисъла от съществуване на парламент с прокорупционно мнозинство". Според него вотът за антикорупционния закон е "отблъскващ инстинкт за самосъхранение и желание за привилегии и недосегаемост".

Аз не съм чул за такава идея на ДБГ, това трябва да бъде изговорено в коалицията, заяви пък министър Петър Москов, който е зам.-председател на ДСБ.

"Дълбоко не вярвам в това, че депутатите от ПФ са гласували от желание да няма мерки срещу мерки срещу корупцията. Трябва да се проведат разговори с тях, за да се види причината за това нещо и нещата да бъдат поправени максимално бързо”, заяви още той.

Според макар случилото се да е много неприятно, хубавото е, че коалицията ГЕРБ и РБ е гласувала единно.

АНКЕТА: Очаквате ли развод между ГЕРБ и РБ?