Това обяви пред журналисти Петър Москов - министър на здравеопазването, след днешното заседание на кабинета, цитиран от БТА. 

Досега и двата центъра бяха на територията на София - единият до "Сточна гара", другият - в ж. к. "Младост 1" . С реорганизацията им 50 щатни бройки за административно обслужване ще отидат за реално работещи "на терен" екипи - за медицински сестри, фелдшери и лекари. 

Отделно ще бъдат спестени 520 хиляди лева годишно, които ще са за повишаване на възнагражденията на хората от обединения Център за спешна медицинска помощ /ЦСМП/, каза Москов. 

Ще има и промени в допълнителното материално стимулиране - досега за ръководството на Центъра за спешна помощ на София-област са отивали стотици и хиляди лева, а екипите в линейките са получавали по 30 лева на шест месеца, допълни Москов. 

Петте нови екипи ще се разположени в Божурище, във Вакарел, в община Мирково, един сезонен екип ще има в курорта "Боровец" и един екип в триъгълника "Ихтиман - Костенец - Самоков", който ще осигурява малка, но логистично много трудна за обслужване територия, добави министърът. 

Не са основателни и притесненията, че ще се увеличи натоварването с обаждания на колцентъра на ЦСМП на София-град и ще се увеличи и затрудни работата на екипите. Натоварването на деветимата, работещи там сега, е по 1,5 обаждания на час, а с прехвърлянето на повикванията на обажданията от София-област те ще се увеличат до 1,8 на час, посочи министърът. 

Отчитам собствената си вина, че преди да предприемем това абсолютно безспорно действие, нямахме предварителни срещи с екипите от София-област, добави Петър Москов. Нашият заместник-министър Ваньо Шарков вече се срещна с всички екипи на Спешна помощ в София-област и са обсъдени притесненията на хората, каза министърът.

В четвъртък в ЦМСП в София ще има демонстрация на телемедицинските устройства, които ще бъдат дадени на фелдшерските екипи, защото в София-област са малко екипите, в които има лекар. Това устройство праща данните на заболелия към специалисти, които ще решат какво да се прави с него.