Екипът е съставен от десетина специалисти по комуникация и рускоезични служители и е настанен в офисите на дипломатическата служба на ЕС в Брюксел.

От утре той ще е напълно оперативен, съобщи европейски източник, цитиран от Франс прес и БТА.

Проектът, който няма определен бюджет, бе лансиран през март от 28-те под натиска на страните от бившия съветски блок, които са особено обезпокоени от действията на Русия в Източна Украйна.

В руските медии този конфликт, в който са убити над 6800 души за 16 месеца, често е описван като борба на потискано рускоезично население срещу "фашисткото" украинско правителство, дошло на власт чрез "преврат" след проевропейските демонстрации на Майдана, отбелязва АФП.

"Не става дума да правим контрапропаганда. Когато обаче бъде необходимо, ЕС ще отговаря на дезинформацията, която е пряко насочена към него", посочи европейският източник.

Целта е да се следят по-добре излъчваните в Русия информации, за да се отговаря по-бързо и на руски език в сайтове и Туитър акаунти на европейски официални лица.
Така "проактивно" ще се осветляват "политиките и ценностите на ЕС".

Европейците се надяват да имат по-силно присъствие в руските медии. По този начин официалните представители на ЕС ще са мотивирани да дадат повече интервюта и бързо да вземат отношение в случай, че бъдат намесени.

Екипът също така ще се постарае "да подсили медийното пространство и да подкрепя независимите медии в Русия".

Предвидени са и "медийни кампании, обясняващи политиките на ЕС в региона", заяви източникът.

Екипът също ще работи с правителствата на страните членки, за да не забравят стратегическото значение на комуникациите им за и към Русия.

Някои страни, като Великобритания, вече са създали рускоезични екипи за контриране на руската пропаганда. Темата е деликатна за балтийските страни, където живеят значителни рускоезични малцинства, които следят медиите на големия руски съсед.

През април Литва спря за три месеца излъчванията на рускоезичната телевизия "РТР Планета", обвинявана, че прави пропаганда чрез отразяванията си на събитията в Украйна. Решението бе с мотив "подбуждане към агресия и излъчване на тенденциозни информации".

В началото на годината Латвия предложи да се създаде европейска телевизия на руски език за пряко конкуриране на руските телевизии във всички страни, където се излъчват, но предложението не бе подкрепено от 28-те членки на ЕС.

През ноември м. г. Кремъл стартира медия срещу чуждата ”пропаганда” >>>