Това обяви самият Йорданов на специална пресконференция, предаде БТА.

Той уточни, че кандидатурата му ще бъде издигната от коалиция от партии, които в момента са в процес на регистрация, затова отказа да ги назове. Техните имена ще станат известни около 15 септември, когато трябва да бъде подписано предизборно споразумение. Бившият кмет на морския град уточни, че става въпрос за съществуващи партии.

Йорданов не е водил разговори с АБВ, но районните структури на партията в районите „Одесос“, „Младост“ и „Приморски“ са го предложили за кандидат-кмет, съобщи Дарик радио.

Срещата на Кирил Йорданов с медиите се проведе в пълна зала с негови поддръжници, които бяха издигнали плакати. Един от тях гласеше „Комптентност срещу безхаберието, да изберем правилния път“. В подкрепа на кандидатурата му се обявиха протестиращи от квартал „Чайка“, както и представители на сдружението „Грамада“.

Йорданов заяви, че преди началото на предизборната кампания ще обяви и вижданията си за управлението на града.

Той подчерта, че след подаването на оставката си е разбрал, че е поел чужда отговорност. По думите му през 2013 година е бил извършен преврат за овладяване на управлението на община Варна. Той призна, че като е подал оставка, не е изпълнил това, за което е поел отговорност.

Йорданов беше кмет на Варна от 1999 г. до 2013 г.

Нека Кирил Йорданов да изкоментира каква ще е алтернативата. Всеки има право да прави пресконференции, нека да видим, че да можем да коментираме“, заяви по повод новината настоящият кмет на Варна Иван Портних (ГЕРБ).

В същото време зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който оглавява и предизборния щаб на партията, призна пред журналисти, че е учуден от кандидатурата на Кирил Йорданов.

По думите на бившия вътрешен министър за последната година и половина Варна е придобила един по-нормален облик с помощта на търпението на гражданите. През този период по оперативни програми и от национално финансиране градът е усвоил над 300 млн.лв. и това се дължи единствено на работата на екипа на Иван Портних, категоричен бе Цветанов.

По думите му кметовете на ГЕРБ в цялата страна полагат максимални усилия резултатите от тяхната работа да бъдат видими.

"Основен опонент за ГЕРБ на изборите ще бъде популизмът, а най-големият партньор ще са всички, които ще гласуват. Надявам се по време на предизборната кампания на толерантност от опонентите ни. Хората искат реален отчет на свършеното и да им бъдат показани перспективите. Това се отнася най-вече за младите хора, които трябва да направят своя избор, който за Варна е Иван Портних, а за София Йорданка Фандъкова", добави Цветанов.

АНКЕТА: Ще гласувате ли на местните избори?