По време на днешното заседание на кабинета Бойко Борисов заяви:

Това не може да продължава. Ако хората очакват, вярвайте ми, реформа в съдебната система, то това е да не се случва. Това очакват хората – когато е хванат крадецът, да отиде в затвора. А не да го пуснат да си гледа колите вкъщи и през нощта да събира пари. Искам доклад - как се пазят хората под домашен арест, гривни имат ли, полицията ли ги пази, кой гарантира, че когато е под домашен арест, не извършва престъпления".

Премиерът заръча на министрите да променят така закона, че да гарантират на хората, че когато станат сутрин, ще отидат на работа спокойно.

Повод за изказването му стана случай се крадец, задигнал две коли, докато е под домашен арест.

"Става дума за въпросния крадец, където човекът го е заснел как му обира  колата (мъжът пусна снимки във Фейсбук - б.р.)", уточни Борисов.

В тази връзка вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че той е на 32 години, има и 3 европейски заповеди за арест – една от Словения и две от Италия. През 2013 е извършил кражба от жилище, а през 2014 – кражба от два мотора. При условия на домашен арест противозаконно отнема два автомобила - Ауди и БМВ, допълни министър Бъчварова.

В отговор премиерът коментира, че хората питат вътрешния министър за битовата престъпност, както и парламента, и трябва "да бъде обявена война на тези хора".

Крадец, ама голям крадец, доказан. Защото и колите ги намериха вчера, търсен от няколко държави. Ние сме много демократи, най-големите в Европа най-вероятно и му даваме да си почива вкъщи. По какъв начин под домашен арест той разбира, че е сгрешил дори?”, подчерта премиерът и се обърна за мнение към Министерство на правосъдието.

В отговор заместник-министър Вергиния Мичева-Русева обясни, че това е проблем на съдебната власт и съдът явно не е взел правилната мярка за неотклонение. В отговор Борисов се застрахова, че това не го е казал тя, а той и добави:

Въпросът е като е домашен арест, кой го пази? Трябва ли на всеки домашен арестант да сложа патрул отпред пред къщата му и да си има охрана без пари от държавата? Не стига, че ни нанася щетите, кой пази този човек като стане сутринта и гледа, че колите му ги няма пред гаража? Разбирам демокрация, демокрация, ама дай да има малко демокрация и за хората. Този човек не е ли демократ, където се събужда и му няма колите?”.

Крадецът задържан

Няколко часа по-късно от пресцентъра на МВР съобщиха, че 32-годишният Я. Д. е задържан и е привлечен като обвиняем за кражба на автомобил. С прокурорско постановление му е наложена 72-часова мярка за задържане и вече е поискано от съда да му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража". Мъжът е жител на Герман, криминално проявен за подобни престъпления.

На 14 август двама жители на кв. "Манастирски ливади" са съобщили в полицията, че личните им автомобили, паркирани в подземен гараж на жилищна кооперация, са противозаконно отнети. Откраднатите автомобили са намерени и иззети, уточниха от МВР.

МП: Електронното наблюдение зависи от бюджета

Междувременно от Министерството на правосъдието излязоха със съобщение, в което се казва, че до въвеждането на електронното наблюдение в закона, не биха могли да имат каквато и да е отговорност по отношение на изпълнението на мярката "домашен арест".

Относно електронното наблюдение с гривни, от ведомството уточниха, че на 5 август Министерският съвет е приел промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, който предвижда то да се прилага спрямо обвиняемите и подсъдимите под домашен арест, както и за лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и хора с наложени пробационни мерки "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

Изпълнението на електронното наблюдение зависи от осигуряването на средства в бюджета за 2016 г. Спазването на забраната обвиняемият да напуска жилището си се контролира от МВР, подчертаха от МП.

Основните кражби стават в четвъртък и петък

АНКЕТА: Имате ли доверие в премиера Борисов?