Това заяви по bTV преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки. Той беше инициаторът за събирането на подписи за референдум и заяви, че е бил изненадан, че държавният глава не го е потърсил, когато е решил повторно да внесе въпросите за общественото допитване.

Той носи голямата отговорност. Въпросите, особено за мажоритарния вот, трябваше да бъдат конкретизирани. Неслучайно беше казано, че той е бламиран”, подчерта Близнашки, който беше посочен за служебен премиер именно от Плевнелиев.

„По принцип резултатите от този референдум ще бъдат във вреда особено на малките партии и затова с лекота бламираха, но те бяха улеснени от самите инициатори”, посочи конституционалистът.

Професорът обвини президента, че подобно на много други, е изкривил позицията му за конституционната реформа, като заяви, че той никога не е бил срещу всички предложения.

Близнашки смята, че идеята за разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет за "не лоша по същество, но е важно как ще бъде направена".

Бившият служебен премиер подчерта, че намеренията на министъра на правосъдието Христо Иванов са изключително вредни.

Самият Христо Иванов е един голям провал – не говорим само за предложената от него съдебна реформа”, повтори тезата си той.

Близнашки отбеляза още, че съдебната реформа се е забавила твърде много и сега всичко се прави презглава.

По думите му министърът на правосъдието е отговорен и за избора на Мая Манолова за омбудсман.

Трябва да се припомни, че нейната кандидатура беше лансирана от Христо Иванов. Нещата са много навързани и част от една игра – управляващите да направят пробив в редиците на БСП”, заяви той, но отказа да даде повече подробности за замисъла на управляващите.

Близнашки каза, че не одобрява кандидатурата на Манолова за омбудсман, като е трябвало да се огледат повече хора и кандидати.

„Не е редно толкова политизирани фигури да заемат длъжността омбудсман, която по дефиниция не трябва да е политическа. Не смятам, че тя е човекът, който да олицетворява замисъла на омбудсмана”, смята той.

Професорът каза, че неговата роля като съветник на ДПС по конституционната реформа вече е изчерпана, тъй като тя е преминала на друг етап. Ако бъде потърсен като съветник и на следващия етап, той ще мисли дали да приеме.