Пред Нова телевзия Бъчварова обясни, че тъй като броят на жертвите по пътищата се увеличава, а предстоят месеци, в които хората пътуват повече, се въвежда допълнителен контрол по пътищата извън обхвата на видеонаблюдението.

За да можем да ограничим нарушенията и последствията от тях, ние допуснахме да допълним сега съществуващата система за контрол в условия за видео наблюдение с допълнителна, която е извън този обхват, защото не можем толкова бързо да оборудваме всички”, обясни Румяна Бъччварова.

На 1 август от МВР съобщиха, че пътните полицаи отново могат да спират и санкционират нарушители при установено от тях явно нарушение на Закона за движение по пътищата. Мярката е влязла в сила от 24 юли. Пътните полицаи пак ще спират по своя преценка на пътя и без заснемане на проверката.

Вътрешният миистър призна, че има хипотетична опасност, проверките без видео заснемане да отворят вратата на корупционни практики, но заяви, че МВР предприема мерки, за да може да ги ограничи.

Инспекторатът ще работи приоритетно по тези теми, гражданите могат да подават сигнали и се надявам, че в крайна сметка резултатът ще бъде положителен за много хора, които биха станали потенциална жертва на пътно-транспортни произшествия”, коментира Румяна Бъчварова.

Във връзка с оборудването на полицаите с техника за видео заснемане тя посочи, че оборудването продължава и до края на годината би трябвало да стане навсякъде.

В момента не можем с наличните да осъществим толкова строг контрол, затова допуснахме в тези месеци да се върне този метод на проверка и не би трябвало да има притеснения. Много е важно да има контрол по пътищата, смятам че това е и основният начин да ограничим транспортните произшествия и ще продължим с проверките за употреба на алкохол, наркотици, за редовни документи, така че всички които пътуват да знаят, че ако направят нарушение или са в нарушение ще бъдат санкционирани”, обясни вътрешният министър.

367 души са загинали при катастрофи от началото на годината до 30 юли. От тях 16 са деца, сочат оперативните данни на "Пътна полиция", предоставени на Дир.бг. Общо за периода в страната са станали 3915 пътно-транспортни произшествия, а ранените са 4868. От тях над 480 са деца.