Мога да заявява категорично, че всички колеги са гласували или за Константин Пенчев, както мен, или просто са пуснали недействителна бюлетина, защото може да се търси по-добър вариант за омбудсман на страната”, каза Цветанов, цитиран от "Фокус".

Мая Манолова беше избрана от парламента за омбудсман с тайно гласуване. От общо 223 участвали във вота Манолова получи 129 гласа. Другият кандидат - сегашният обществен защитник Константин Пенчев, получи 82 гласа.
Невалидните бюлетини са 12.

Парламентарната група на ГЕРБ се събра, като са били обсъждани антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева и изборът на Мая Манолова.
Колегите са доста обезпокоени”, каза още Цветанов.

Попитан дали ще предприемат нещо, Цветанов отговори, че по правилата, приети от парламента и проведената процедура, нямат такава възможност.

„Разбира се, че би могло да се мисли за някакъв вариант, ако омбудсманът осъществява или извършва политическа дейност, тогава парламентът да има механизъм да може да отзовава или прекратява мандата”, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той добави, че все пак това са теми, които ще бъдат дискутирани в следващите месеци.
Цветанов сподели, че за него би трябвало да има такава възможност в закона.

Във връзка с днешния протест пред Народното събрание (предвиден за 19 ч.) срещу избора на Манолова и твърденията на протестиращите, че с 200 000 подписа могат да прекратят мандата й, Цветанов подчерта, че няма такова законова форма.

„Не мога да твърдя нещо, което би могло да се случи. Би могло да се потърсят правни възможности с промяна в законодателство, но ще бъде на етап, когато вече има дискусия и бъде подложено на гласуване в пленарна зала”, отговори Цветанов, запитан дали в бъдещите месеци може да се прекрати избора на Манолова.

Мандатът на Константин Пенчев изтича през октомври.