"С огромна благодарност искам да се обърна към военните летци на хеликоптерите, които при невероятни условия гасят пожара на Рилския манастир, към пожарникарите, към доброволците. Много ясно, че всички те ще бъдат наградени, но да им изкажем благодарност, че в тези нечовешки условия работят момчетата".

Вижте снимки>>>

Това каза днес в Раковски министър- председателят Бойко Борисов, цитиран Нова телевизия.

В същата вечер, когато избухва пожарът в Рила, той е изпратил военния министър Ненчев, който и досега е там заедно с началника на Пожарната Николай Николов.

Вижте снимки >>>

"Сутринта вече ми докладваха, че пожарът е локализиран и се върви към загасяне, съобщенията станаха оптимистични", каза още Борисов.

Той призова хората да бъдат по-внимателни сега, когато горите и тревите са сухи и опасни като барут, да бъдат предпазливи с огньове и барбекюта на открито.

Премиерът каза още че пожарникарите сега имат техника, за която навремето не са и мечтали. Как със ЗИЛ-ове със задно предаване щяха да се качат? А сега имат възможност да стигнат и до труднодостъпните места.

Борисов даде висока оценка на организацията, постигната между военни, пожарникари и доброволци.

С помощта на военните е спряно разпространението на пожара

С помощта на военнослужещите от Българската армия е спряно разпространението на пожара в Рила, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната.

За днес приключи участието на техниката и военнослужещите от Българската армия в гасенето на пожара в Рила, се посочва в съобщението. Пожарът е овладян и е спряно разпространението му.

Двата хеликоптера са направили 30 захода и са излели 63 тона вода над пожара. Утре ще продължат действията на военнослужещите по гасенето на останалите отделни огнища в опожарения район.