Обвинението - за ограничаване на достъпа до техни продукти в ЕС, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Европейската комисия, която се занимава с антимонополните въпроси в ЕС, съобщи днес, че е изпратила уведомление за претенции до съответните компании за ограничения в договорите, с които не позволяват Скай да предлага техните цялостни услуги на потребители извън Великобритания и Ирландия, посочва Асошиейтед прес.

Засегнатите компании са Ен Би Си Юнивърсъл (NBCUniversal), Парамаунт пикчърс (Paramount Pictures), Сони (Sony), Туентиът сенчъри фокс (Twentieth Century Fox), Дисни, Уорнър брос и Скай Ю Кей.

Европейските потребители искат да гледат платени телевизионни канали по избор без значение дали живеят или пътуват в ЕС, посочи еврокомисарят за политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Нашето разследване показва, че те не могат да го правят, допълни тя.

Комисията започна разследване срещу седемте компании и техните териториални договори през януари 2014 година и откри клаузи, изискващи Скай Ю Кей да блокира достъпа до филми, предлагани онлайн или чрез сателитните си платени телевизионни услуги за потребители извън Великобритания и Ирландия.

Установено е също, че в някои от договорите на филмовите компании не се позволява да се предоставя достъп до техните услуги в двете държави на други компании освен на Скай, което е още една евентуално ограничаваща практика.