Ръководители на леви партии и правителства се събраха днес в Брюксел, за да координират позициите си преди заседанието на правителствените ръководители на държавите от Еврозоната, съобщи пресслужбата на Станишев, цитирана от БТА.

"Гръцкият народ заяви ясно своята воля. Сега Европа и Гърция трябва отново да седнат заедно на масата за преговори и да намерят пътя към справедливо и балансирано споразумение.

Не бива да допускаме разцеплението на Еврозоната. Нито Гърция, нито Европа искат това. То няма да върне Гърция обратно на пътя на икономическия растеж.

Трябва да бъде взето решение, и то бързо. Уверени сме, че е възможно, ако всички страни покажат воля и отговорност.

Като социалисти, отричаме идеята тази криза да бъде представяна като избор между самоцелни ограничения и липса на сериозни реформи. Всички страни трябва да положат усилия за постигането на споразумение, което да изправи Гърция отново на крака.

Положителен знак е, че гръцките политически партии, включително ПАСОК, която е член на ПЕС, се събраха, за да намерят обща позиция за преговорите с кредиторите, и потвърдиха своята решимост да задържат Гърция в Еврозоната.", се казва в съобщението.

"Това е отговорна постъпка - не само в национален, но и в европейски план", коментира Станишев след срещата.

"За да бъде успешна днешната среща на върха, трябва бързо да възстановим изгубеното доверие. Всички страни е необходимо да покажат отговорност и воля за компромис. Нужно е да намерим устойчиво решение - за бъдещето на Гърция, за бъдещето на Еврозоната и за бъдещето на Европа. Няма нужда и не искаме да видим Гърция да напуска еврозоната", каза още бившият лидер на БСП.