Срещата им ще е преди заседанието на лидерите на еврозоната тази вечер, на което ще се обсъждат възможните сценарии след проведения в неделя референдум, съобщи пресслужбата на Станишев.

Преди заседанието на Европейския съвет в срещата ще се включат френският президент Франсоа Оланд, италианският премиер Матео Ренци, австрийският канцлер Вернер Файман, германският вицеканцлер Зигмар Габриел, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, еврокомисарят Пиер Московиси, люксембургският външен министър Аселборн, както и лидерите на партии от Испания, Португалия и Холандия.

В разговора ще участва и новият лидер на ПАСОК Фофи Генимата.

"Приветствам бързата реакция на европейските лидери след референдума в Гърция - тази среща е необходима с оглед на сериозността на ситуацията. Като социалисти никога няма да приемем Европа да бъде поставяна пред избор между черно и бяло, между самоцелните ограничения и липсата на сериозни реформи", коментира Станишев.

По думите му има нужда от справедливо споразумение, което отчита както жертвите, които гръцкият народ прави, така и нужната отговорност, за да се постигнат икономически растеж и работни места.

"За да бъде успешна днешната среща на върха, трябва бързо да възстановим изгубеното доверие. Всички страни е необходимо да покажат отговорност и воля за компромис. Нужно е да намерим устойчиво решение - за бъдещето на Гърция, за бъдещето на Еврозоната и за бъдещето на Европа. Няма нужда и не искаме да видим Гърция да напуска еврозоната", каза още бившият лидер на БСП.

По-рано такова мнение изрази и премиерът Бойко Борисов. Това казаха и председателите на ЕК и Европарламента Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц.