Това коментира днес във Варна вицепремиерът Ивайло Калфин. Той коментира изказването на бившия социален министър Иван Нейков, който прогнозира, че десетки хиляди българи ще се върнат наесен в България и ще се влеят в "армията" на безработните. Нейков прогнозира също, че ще има спад в приходите, които българите пращат от чужбина, а това ще доведе до спад на потреблението.

Калфин посочи, че не смята това за нещо предстоящо, но при всички случаи се обсъждат различни варианти. По думите му рисковете за България са няколко и са свързани с търговията и с около 120 000, а през лятото до 200 000 българи, които работят в Гърция.

Случващото се в южната ни съседка ще се отрази силно негативно на българската икономика. Голяма част от сънародниците ни, работещи там, ще бъдат освободени, а износът на електроенергия към Гърция може да прекъсне, каза пна свой ред по БНР изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

В отговор на въпрос какви са вариантите за действие, ако се стигне до завръщане на българите от Гърция, Ивайло Калфин посочи, че голяма част от тях или имат някаква професия, или работят в туризма, а в страната ни има недостиг на хора с добра квалификация. Освен това той обясни, че в Гърция има българи, които работят в сферата на домашните услуги, и се обсъждат различни варианти, включително възможности за признаване на неформално образование.

Нивата на безработицата у нас не са много високи – тя е около 10%. Проблем са младежката безработица, трайно безработните и хората над 55 г., каза още Калфин.

Според него за всички тези групи Министерството на труда и социалната политика разработва отделни целеви мерки, така че да преодолеят  негативната тенденция в най-кратки срокове.

Каквито и идеи да развиваме, обаче, те не биха били ефективни без участието на бизнеса, допълни Калфин.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски коментира, че след гръцкото "Не" на референдума хипотезите са най-различни. Според него със сигурност резултатът от референдума ще се отрази на икономиката ни, но първо трябва да изчакаме сценариите.

По думите му гръцкото "охи" все още не е окончателният изход от гръцката криза. Той е категоричен, че няма опасност за финансовата стабилност на страната ни, но предвид факта, че имаме сериозен търговски стокообмен с Гърция, ще има някакво отражение.

Министър Лукарски заяви, че трябва да се видят реакциите и на международните финансови институции. Според него каквото и да се говори в момента, това ще са хипотези преди да се види официалният изход по гръцкия казус.

Лукарски каза, че в Министерството на икономиката, както и в правителството се отиграват всякакви сценарии. Той изрази надежда да не се стига до най-лошите от тях. Министърът допълни още, че Гърция е един пример за това какво би се случило и какво се случва с държави, които не спазват строгата финансова дисциплина, която България спазва.

"Резултатът от референдума в Гърция е много тревожен за България", коментира в Добрич пък лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, цитиран от Дарик.

В момента пред България и Румъния има огромни възможности. Това са единствените стабилни държави в цяла Югоизточна Европа. Вчерашното решение на гръцкия референдум затвърждава тази позиция. За България този резултат е лош, защото един изключително важен съсед - и геополитически, и икономически, се дестабилизира. Същевременно ние трябва да сме готови икономически да се възползваме от тази ситуация, обясни Кънев.