Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него шефът на БНБ има само една задача и тя е пазене на банковата стабилност, други задачи Централната банка нямала. Искров обаче не се справил с нея.

"Въпросът е кой има задачата да се справи с банковата стабилност на държавата – това е гуверньорът на БНБ. Ако приемехме, че банкерите и политиците са ангели, тогава нямаше да имаме нужда от управител на Централната банка. Не казвам, че по време на нашето правителство сме направили всичко необходимо, помните, че с гуверньора  имахме доста спорове първо какво е правено в банковата система като цяло преди това и още доста неща, които е трябвало да се направят още през 2006, 2008, 2009 г. и т. н.", добави Дянков.

Той каза, че до последния ден е вървял дебатът за преизбирането на управител на БНБ, друг човек е бил предложен и е трябвало да се гласува. Кандидатурата на ГЕРБ била на Калин Христов, но промени в парламента надделяли за избора на Искров. По време на избора Дянков бил в Брюксел и там разбрал за ситуацията с промяната на кандидатурата.

"Явно е, ако се върне лентата назад кои бяха активните хора в парламента от 2009 г., които не са от правителството"
, лаконично заяви той.

Бившият финансов министър подчерта, че в избора на Искров не са намесени политически сили, а хора извън правителството.

"Смятам, че Калин Христов щеше да се справи по-добре. Всички гласуваха за Искров, изведнъж всички се оказа, че харесват работата, която е била направена, но още тогава имаше значими грешки. Това вече е минало. Зависи от други хора дали той ще поеме отговорност. Предполагам, че зависи от прокуратурата, но едва ли ще се стигне до там", добави Дянков.

Иван Искров обяви, че ще подаде оставка на 10 юли след втори мандат на поста. Оставката му се подкрепя от всички политически сили.

За нов шеф на БНБ има 4 кандидатури: Димитър Радев, подкрепен от ГЕРБ и РБ, Бисер Манолов от РБ, Виктор Йоцов от АБВ и Григорий Вазов от ПФ.