Общото схващане е, че промените могат да бъдат приети от Обикновено народно събрание, предаде БНР.

Свикването на Велико народно събрание нито е възможно, нито е наложително, смята преподавателят по конституционно право в СУ проф. Евгени Танчев.

Той атакува голяма част от предлаганите промени, като оспори необходимостта от намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет от 5 на 4 години.

Танчев оспори и предложението за явно гласуване в Съвета и в противен случай предложи въвеждане на имунитет на магистратите.

Той постави под съмнение възможността редовите съдии да могат да сезират Конституционния съд, когато те преценят, че законите противоречат на Конституцията.

Тази позиция изразиха и проф. Георги Близнашки, и омбудсманът Константин Пенчев, който се позова на практиката си като съдия.

"Най-много се бавят тези дела, който се спират до решаване на друго дело, което има значение за спора. Тогава отиваме в небитието, защото едно дело чака друго дело, което пък се влачи по инстанциите и става нещо страшно, каза омбудсманът.

Министърът на правосъдието е политическо лице и няма място в двете камари, категоричен е проф. Георги Близнашки, който е и избраният експерт от ДПС във временната комисия за Конституцията. Той остро атакува мнения в публичното пространство, които защитават идеята за явно гласуване, и дори нападна съветника на президента Румяна Коларова за подкрепа на тезата с призив: не се поддавайте на тези внушения, който идват от най-различни квази-експерти.

Скъсяване на мандата на Висшия съдебен съвет е погазване на независимостта на съдебната власт, смята Близнашки и нарече "абсурдна" идеята за парламентарен контрол на прокуратурата

От Институт "Отворено общество" оспориха увеличаване на правомощията на Пленума към Висшия съдебен съвет и предложиха намаляване на мандата на главния прокурор . Конституционната жалба е крачка напред, но препоръчаха по-скоро да се предвиди прилагане на индивидуална жалба до КС.

За съкращаване на мандата на ВСС и за отпадане на тайното гласуване пък се обявиха от Съюза на съдиите в България.

ВАС: Промени в Конституцията само с Велико Народно събрание >>>