"Той вече е решил, че ще дойде и ще говорим повече по важните теми”, подчерта Борисов след срещата си с Дейвид Камерън.

Реформата на ЕС

След срещата Борисов каза, че някои от предложенията на Великобритания за реформа на ЕС са в интерес на България.

Вижте снимки >>

Подкрепяме завършването на единния общ пазар в областта на услугите, енергетиката и дигиталния пазар“, заяви по време на разговора премиерът Борисов.
Темата бе обсъдена във връзка с предложенията на Великобритания за реформа на ЕС.

Българският премиер сподели мнението си, че може да бъде приложена регулация в британската социална система, която да ограничи "социалния туризъм“.

"Ние държим на силно Обединено кралство в рамките на силен Европейски съюз“, допълни Борисов.

Там работят много българи, които действително здраво се трудят, но има и такива, които отиват за една година и тогава, понеже по тяхната система, първата година, ако си без работа, печелиш около десет хиляди евро, стоят да взимат тези пари. В смисъл, с някаква регулация това може да се реши, каза българският премиер.

Миграцията

Борисов посочи, че с британския премиер са разговаряли по въпроса за влизането на България в Шенген
Застъпих тезата пред Дейвид Камерън, че ще трябва да ни се помогне за миграционния натиск, каза Борисов.

"Знаете, че като преградиха Средиземно море, където блокадата е доста сериозна, миграционният натиск се насочи през сухопътната граница и съответно през България”, заяви Борисов.

Премиерът посочи, че по време на миналия Министерски съвет са дадени 30 млн. лева за съоръжения за да се продължи това, което е било започнато от предишното правителство.

Командироваме полицаи всеки ден по границите, харчим огромни пари и миграционният натиск става все по-голям и по-голям. Отново ще застъпя тезата и преди малко го направих пред Дейвид Камерън, че ще трябва да ни се помогне и на нас”, подчерта премиерът Борисов.

Необходимо е ЕНП да ни подкрепи в решаването на миграционния проблем, каза още Борисов в Брюксел. Ако не се решат тези проблеми кардинално в страните, от които идват тези хора, този поток ще продължава”, подчерта Бойко Борисов.  

"Тук проблемът е, че не се знае доколко и изобщо дали ще се върнат по родните си места. В същото време това е една трагедия”, коментира премиерът.
По думите му всеки би побягнал в такава ситуация. „Не знам в историята на човечеството дали е имало такава силна миграция, както в момента”, коментира Бойко Борисов.

България може да разчита на британска подкрепа за инициативите, насочени към укрепване на енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа, сред които и междусистемните връзки, стана ясно още по време на срещата между двамата премиери.