Това пише официоза "Либия днес", цитирана от БНР. Либия призовала също да бъдат разгледани нарушенията на България и Европа на споразумението за освобождаване на медиците при пристигането в страната им. Според арабски източници либийският постоянен представител в Лигата Абдел Муним ал Хуни поискал спешно среща с Амр Муса и му предал официална нота с исканията на Либия. Либийският представител настоял тези искания да бъдат включени в дневния ред на заседанието на арабските министри на външните работи, предвидено за понеделник. Планираният дневен ред на заседанието е посветен основно на събитията в окупираните палестински територии и палестинско-израелския мирен процес. В четвъртък Либия остро осъди помилването на медиците. Властите в джамахирията връчили протестна нота на първия секретар на българското посолство в либийската столица срещу помилването на осъдените. В отговор премиерът Сергей Станишев каза, че МВнР подготвя отговор. По-рано семействата на заразените със СПИН деца в Либия също осъдиха остро помилването. Те дори настояха либийското правителство да сезира Интерпол, за да може шестимата медици да бъдат арестувани и да доизлежат доживотната присъда, която Висшият съдебен съвет в джамахирията им наложи вместо смъртните наказания.
Не вярвам Арабската лига да прекъсне отношенията си с България, както това е поискала Либия, заяви в коментар премиерът Сергей Станишев. Не изпадайте в паника, обърна се той към журналистите. България има традиционно добри отношения с арабския свят. Според него искането на Либия е политическо. Либия трябваше да обясни на своето общество за причините за това заразяване. Винаги най-лесно се намира виновният отвън. Ние имаме доказателства за невинността на нашите медици. Това беше кауза общобългарска, европейска, смятаме, че Либия трябва да се отнесе с уважение и към решението на българските институции за помилването на българските медицински сестри, допълни премиерът.
На специална пресконференция премиерът Багдади Махмуди, министърът на външните работи Абделрахман Шалкам и други либийски представители ще обяснят в събота по обед обстоятелствата, които са довели до освобождаването на медиците.