"С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан… Извинявам се, но не мога да не го коментирам – че отишли няколко негови приятели да му помогнат да си направи ремонт, анонимен сигнал по телефона във Военна полиция...", заявява Борисов, става ясно от стенограмата на правителственото заседание, цитирана от БГНЕС.

По думите на премиера, Военна полиция, без да си информира министъра, сглобява сигнал, праща го в прокуратурата, прокуратурата, вече на базата на този официален сигнал, почва работа, ДАНС му отнема допуска за класифицирана информация и той по смисъла на закона си подава оставка.

Той подчертава, че ген. Шивиков е "изключително достоен генерал". "Половин Карлово излиза да го изпраща. Бригадата реве. Две мисии в Афганистан. Министър, през главата му го правят", възмущава се премиерът.

Той настоява министър Ненчев да направи каквото може, за да се помогне на генерала.

"Разбира се, не можем да с месим на съдебната власт, но каквото може. Да съсипем кариерата на такъв офицер!? Като те моля, разбирай, не можеш да имаш началник на Военна полиция, който да вкарва генералите в прокуратурата без да ти докладва", подчертава Борисов.

Той добавя, че е разговарял и с президента, който е разтревожен.

Министърът на отбраната Николай Ненчев благодари на Борисов, че има отношение към този казус.

"То не се касае само за генерал Шивиков. Отстранени са шестима висши офицери до момента. Проблемът е, че ако съдът реши, че няма основание да бъде повдигнато обвинение, ние не можем да го върнем повече в системата. Веднъж напуснал системата, той не може да се върне", обяснява се Ненчев.

Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че "част от това, за което говорите, господин министър, се дължи на факта, че ние поддържаме системата на военното правосъдие, което няма оправдание".

Според министър Иванов, те се чудят как да си създават натовареност, за да оправдават съществуването си. Тормозят хората, включително с билетчета за транспорт, че не били издадени правилно.

"Роман може да се напише за начина, по който хвърляме обществен ресурс да поддържаме една абсолютно излишна система", казва още Иванов.