Европейската комисия прие днес останалите две оперативни програми за България - "Околна среда" и "Региони в растеж", съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

С това решение и седемте оперативни програми на България за периода 2014-2020 г., чиято обща стойност за финансиране по политиката на сближаване на ЕС възлиза на 7,6 милиарда евро, вече са приети.

Средствата по новата оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) са 1,77 милиарда евро, от които 1,5 милиарда евро са по линия на Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, и се допълват от национално съфинансиране.

Влагането на значителни средства ще подобри значително условията на живот на българските граждани и техния достъп до питейна вода, канализация и услуги за управление на отпадъците, отбелязват от МОСВ.

Впечатлена съм от работата на българските власти, заяви еврокомисарят Корина Крецу след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. По думите й съвместното усилие вече дава резултати - усвояването на евросредствата е над 76,3%.

Само преди 6 месеца нивото на усвояване беше около 60 на сто, посочи гостът. Тя отбеляза също успешно избегнатия риск от връщане на 250 млн. евро.

Все още остават 1,8 млрд. евро до края на програмния период (2007-2013 г.), припомни Корина Крецу, цитирана от БТА, и заяви оптимизъм и увереност, че правителството ще направи всичко по силите си за тяхното усвояване. 

"Част от тези пари вече са платени, т.е. като реални физически плащания на страната трябва да бъдат извършени плащания за около 1,4 млрд. евро. Ужасно предизвикателна цел е тези пари да бъдат разплатени до последния евроцент. Няма държава, която в първия програмен период е успяла да плати 100 процента", каза вчера вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите на еврокомисаря от Румъния - Корина Крецу, започва процесът на изпълнение, при който инвестициите ще се насочат към ключови области, където ще създаде заетост, ще се развиват иновациите, ще се насърчат младите хора, ще се подкрепят инфраструктурни проекти.

Когато фактите говорят, всички мълчат, заяви премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че резултатите са постигнати на базата на стабилността в страната. Това, че спасихме 250 млн. евро означава, че тези средства са отишли в българските градове и села.

Одобрените 3 млрд. евро по "Околна среда" и "Регионално развитие" са също един изключително голям успех. Имаме над 76 процента усвояване на евростредства, убеден съм, че в края на годината ще отидем до 92 - 93 процента, тъй като полагаме огромни усилия, заяви премиерът.

Той посочи вицепремиера Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева като изключително стриктни в това отношение.

Ще положим всички усилия следващите месеци тези пари да влязат в българската икономика, в екологията, в създаването на работни места, обеща Борисов и изрази надежда политическата стабилност да продължи.

Министър-председателят е запознал еврокомисаря с резултатите от борбата с контрабандата и корупцията.
Средствата, които влизат от там в бюджета дават възможност следващата година да влагаме повече пари за съфинансиране на различни проекти, коментира Борисов.

Българският премиер увери еврокомисаря Крецу, че проблемите, които възникват се решават своевременно от екипите и не случайно България е в челните места по усвояване на еврофондовете и най вече по най-малко грешки, които екипите ни постигат.

Рекордна година за еврофондовете

Тази година ще бъде рекордна за еврофондовете за България - ще усвоим толкова средства, колкото за предишните шест години взети заедно, коментира и президентът Росен Плевнелиев. Той припомни, че през тази година ще отключим над 10 млрд. лв. от европрограми за следващия период, както и ще усвоим над 3 млрд. евро от стария.

Общата стойност на средствата до 2020 г. за България е 15,2 млрд.евро, каза вчера по време на срещата на държавния глава с президента на Португалия Анибал Каваку Силва в София.