Предложението да бъде изслушана Бъчварова, която преди два дни беше на място в Гърмен, бе направено от депутата от "Атака" Десислав Чуколов, предаде "Фокус".

Той заяви, че именно парламентът е най-адекватното място, където вицепремиреът да дойде.

"Няма да я посрещнем с освиркване. Трябва да разберем има ли задържани, какво се случва. Случаят в Гърмен не бива да бъде замитан под килима", каза още Чуколов.

Предложението бе подкрепено от вносителите му, БСП, АБВ, ПФ и БДЦ, ГЕРБ и Реформаторският блок се въздържаха или бяха против, а по-голяма част от депутатите на ДПС не участваха в гласуването, съобщи БГНЕС.

Народните представители обаче гласуваха с 65 гласа "за", 49 "против", а 32 се въздържаха.  

"Напрежението в Гърмен извежда един системен хроничен проблем. Първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност", заяви в декларация от името на ДПС лидерът на партията Лютви Местан.

Според него няма нищо по-популистко от това, което чува от ПФ и и РБ - че проблемите в Гърмен са генерирани от ДПС. Той попита, ако е така, как ще обяснят огромния конфликт в Катуница (преди няколко години близки на Кирил Рашков-Цар Киро убиха младеж - б.р.), където кметът не е от ДПС.

По думите му е необходима целенасочена политика за интеграция и образование.

"Държавата, освен да изисква еднакво спазване на закона, да гарантира и еднаквите права. В закона за народната просвета има една много важна разпоредба, която задължава българските граждани да осигурят присъствието на децата си в детски градини. Питам на колко семейства в кв. "Надежда", Сливен, е осигурен достъп до детска градина?", каза още Местан.

И подчерта, че над 80% от отпадалите от училище деца са от ромската общност, защото нямали достъп до детска градина.

Според лидера на ДПС образованият ром ще бъде интегриран ром, който ще спазва законите и ще е възпитал култура, за да плаща данъци. По думите на Местан изходът от ситуацията не е в изрази като "паразит", "тази популация" или в определяне на ромите като изгубеното звено между неандерталеца и хомоспаиенс.

Случващото се в Гърмен е симптом, от който страда обществото - страхът, каза пък Атанас Мерджанов от БСП.

"Няма да се включим в общия хор на безотговорно изказващите се политици. Няма да разобличаваме конспирации, според които някой подклажда конфликти с изборни цели, няма да оправдаваме беззаконието, но ще поддържаме и ще се противопоставим на саморазправата. Ще се противопоставим първо на политическото драматизиране и на етнизацията на ситуацията", добави той.

И според него Гърмен не е прецедент и всички си спомнят Катуница.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък заплаши, че ще оттегли подкрепата си към правителството, ако не бъдат изпълнени определени условия до 1 юли. Две от тях са свързани с Гърмен - незабавно премахване на незаконните ромски постройки, както и овладяване на битовата престъпност там и в цялата страна.

Волен Сидеров попита защо се отрича факта, че в България се води гражданска война от години. Вече е трудно за връщане назад, защото процесът е отишъл дотам, че няма как да бъде върнат, посочи лидерът на "Атака", цитиран от БТА.

Той заяви, че в с. Гърмен, с което се занимава цялата общественост сега, по време на изборите през 2013 г. резултатите са "четири към едно в полза на ГЕРБ спрямо ДПС". Същите роми, които сега трябва да бъдат изкарани оттам, защо гласуват за ГЕРБ, попита Сидеров.

Според него Цветан Цветанов, който е ръководил проекта за ромското включване, трябва да даде отчет къде са отишли милионите по него.

"Не вярвам в напомпаните мускули на ПФ, който сега поставя условия на ГЕРБ. Тези мускули са пълни със стероидите на същите цигански гласове, защото сега тази коалиция, която управлява, дойде на власт с цигански гласове", добави лидерът на "Атака".