В доклада е извършен анализ на официални данни, предоставени от Централно митническо управление на Агенция „Митници“ за вноса и облагането с ДДС на суровия петрол в страната в периода 2006-2014 г., уточняват от Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, ръководена от бившия премиер.

Анализът на данните е извършен чрез специално изработена методика, която позволява да се изчисли и сравни цената на доставения суров петрол сорт "Урал" с борсовите цени; да се изчислят осчетоводените разходи за суровината и разликата с тези, които би следвало да се формират при прилагане на борсовите цени. Направено е същото сравнение и по отношение на възстановения данъчен кредит по ДДС.

Резултатите пораждат основателни съмнения, че внасяният в страната суров петрол сорт Урал е оценяван по значително по-висока цена от борсова цена на сорт "Урал", увеличена със застраховките и навлото. Направени са заключения за последиците от завишаването на цената на сорт Урал за облагодетелстването на групата "Лукойл", за значителните щети за българските домакинства и институции, за намаляване конкурентоспособността на българските фирми, както и за бюджета на страната, пише още в доклада.

За отправна точка са взети средните цени на суровия петрол сорт "Брент" по данни на Световната банка, която от лабораторията смятат за по-надежден източник.

Авторите на документа отбелязват, че Агенция "Митници" не би трябвало да приема тази цена, при положение, че облага вноса на сорт "Урал". Още повече, че от 2006 до 2013 г. цената на "Брент" е средно с 2.4% по-висока от тази на "Урал". 

В доклада се описва още, че след приватизацията на Нефтохимическият комбинат – Бургас в 1999 г., целият внос на суров петрол, преработката и преобладаващата търговия на едро и значителна част от търговията на дребно с течни горива влиза в системата на ОАО "ЛУКОЙЛ" Москва. Преработката и търговията с течни горива и масла се осъществяват от фирмите "Лукойл Нефтохим Бургас" АД (Рафинерията) и "Лукойл България" ЕООД - „част от голямото семейство на "ЛУКОЙЛ“. Рафинерията купува от ОАО "ЛУКОЙЛ" Москва или нейна специализирана фирма и внася в страната единствено руски петрол сорт "Урал".

В анализа се посочва още, че "Лукойл" е завишавал своите производствените разходи, заради приложени цени на суровия петрол, които не съответстват на борсовите за сорт "Урал", средно годишно със 763.5 млн. лв. С натрупване за анализирания период сумата възлиза на 6.871 млрд. лв.

Отделно се изчислява, че държавата е пропуснала да събере 1. 145 млрд. лв. от ДДС.

В доклада се предлагат мерки за въздействие, адресирани към изпълнителната власт, с цел проверка на съмненията и предотвратяване на по-нататъшна злоупотреба с облагането на внасяния суров петрол.

"Анализът и прогнозите не изразяват политически пристрастия; не третират предмета на анализа положително или отрицателно. Документът дава аргументи за ползата или за вредата за всички страни; третира темата и от гледна точка на управлението на процесите", подчертават от лабораторията на Костов.

Засега от "Лукойл" не са коментирали.

Само преди дни премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на нов завод на "Лукойл" в Бургас. Тогава той заяви, че през следващите месеци "ни чакат около милиард нови инвестиции в различни заводи, където ще бъдат създадени и нови работни места".