Това стана на церемония в Гранитната зала на Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова обясни, че тристранният център ще бъде на контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщи БНР. 

От българска страна споразумението бе подписано от нея. Заедно с Бъчварова подписите си поставиха вътрешният министър на Турция Себахатин Йозтюрк и главният зам.- вътрешен министър по въпросите на сигурността, противодействието на престъпността, обществения ред и защитата на гражданите на Гърция Йоанис Панусис.

"Подписваме тристранно споразумение в може би най-наложителният за това момент от историческото развитие на Европа. Това е събитие с изключителна важност, защото това споразумение е подготвяно още от 2011 г. България вече може да каже, че има такива центрове с всички свои съседи. Доколкото знам, това е първият такъв за Турция и първият тристранен за Балканите”, коментира Бъчварова, цитирана от "Фокус".

По думите й всяка от държавите се сблъсква с едни и същи глобални проблеми - миграция, организирана престъпност, тероризъм. Не можем да ги решим, без да си сътрудничим и активно да обменяме информация, трябва да мислим за бъдещето, загърбвайки миналото и особеностите си като държави, подчерта тя.

Бъчварова благодари на своите колеги от Гърция и Турция за бързата и отговорна реакция, както и на премиера Борисов, който се включил в разговорите накрая.

"С тристранното споразумение показваме, че сме съгласни със съвместни усилия да се справим с престъпността и нелегалната миграция. Преживяваме общи опасности, които ни обединяват. Живеем във века на глобализацията, но и в този на разбирането, съвместната дейност и отговорността. Надявам се, че този общ център няма да е само център от полицейско естество, но и на нашите народи”, каза от своя страна Панусис.

Турският представител пък заяви, че споразумението е едно от важните доказателство за сътрудничеството между трите държави, голяма част от чиито проблеми имат глобален характер.
По думите на Йозтюрк един проблем, възникнал на границата на една страна, започва да засяга и другите.

"Тази несигурност на юг от турските граници вече влияе и на други страни. Турция към настоящия момент е приютила близо 2 млн. нелегални имигранти, от които 1,7 милиона са сирийски бежанци. Държавата изхарчи 5,5, млрд. долара, много малка част от тях - около 300 млн., са участие на западни и други страни”, коментира още той.