Това пише френското списание "Пари мач" в статия, посветена на Ирина Бокова, предаде БТА.

Според списанието Бокова може да стане следващият генерален секретар на ООН след изтичането на мандата на южнокорееца Бан Ки-мун.

"Рушейки хилядолетни ценности в Ирак и Сирия, целта на ИД е да ни въвлече в сблъсък. Тези терористи искат да заличат идентичността на народите", казва Ирина Бокова пред "Пари мач".

Тя е алергична към сблъсъка на цивилизациите, допълва изданието, пред което генералният директор на ЮНЕСКО е споделила спомени от детството си в българското градче Якоруда, белязани от смесицата на различните култури.

"Аз съм православна. Израснала съм в хармония с моите мюсюлмански приятели. Всичко между нас беше толкова естествено", посочва Бокова.

Нейната кариера е на дискретна и амбициозна жена. Тя започва от Изтока и се потопява в Запада. Бокова говори свободно шест езика, учила е в английската гимназия в София, а после завършва Института за международни отношения в Москва.

Ирина Бокова навсякъде се чувства удобно. Тя продължава образованието си в Харвард със смайваща лекота.

Депутат, министър, а после посланик на България във Франция, Бокова напълно естествено се насочва към ЮНЕСКО, отбелязва френското издание.

През 2009 г. тя става първата жена генерален директор на тази международна организация, въпреки оспорваната надпревара за поста.

В момента, когато Студената война се разпалва отново, Бокова се проявява като привърженичка на консенсуса. Тя винаги търси компромиса.

Нейната ловкост е страховита, твърди неназован член на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, цитиран от френското списание.

Без да вдига шум, българката има амбицията да оглави ООН. Когато някой й заговори за това, тя избягва темата и предпочита да изтъква битката, която води за опазване на културното наследство.