"Ако няма спешни действия, рискуваме още повече да се задълбочи хуманитарната криза по външните граници на ЕС и да улесним трафикантите", каза Илияна Йотова в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург, съобщиха от офиса на българския евродепутат, цитиран от БТА.

Евродепутатите обсъждат със Съвета и еврокомисарите Тимерманс и Аврамопулос предложението на Европейската комисия за нова политика по миграцията.

ЕК предлага задължителни квоти за преразпределение на 20 000 бежанци между всички държави членки, с което да се избегне концентрирането им в няколко страни като България.

На нашата страна се падат 216 бежанци или 1,08% от общата бройка. "Това е нищо, в сравнение с общия брой, който сме приели досега", коментира по-рано Илияна Йотова, която е зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Някои страни в ЕС обаче побързаха да се обявят срещу тази идея, която Йотова за първи път повдигна преди повече от една година, по времето на най-големите бежански вълни към България.

"Предложението на Комисията за нова политика по миграцията е огромна стъпка напред, но очакваме от Европейската комисия конкретна програма за реализирането на тези мерки", коментира Илияна Йотова в пленарна зала.

Тя се обърна към еврокомисар Аврамопулос, че не е достатъчно само да се спасят и приемат бежанците на европейска територия, а трябва да се помисли как тези хора ще бъдат интегрирани в нашите общества.

Еврокомисар Аврамопулос заяви в заключителното си обръщение към евродепутатите, че през следващата седмица предстои Европейската комисия да приеме пакет от мерки за прилагане на предложената програма по миграцията.

Аврамопулос добави, че предложенията на Комисията за миграцията не са направени само за сега и само за Средиземноморието.

"Това е спешен механизъм, който да се прилага и за в бъдеще, където и да се появи натиск от бежански потоци", каза той.