Главният прокурор Сотир Цацаров заяви днес пред български журналисти в Брюксел по повод връщането от съда на обвинителния акт срещу Христо Бисеров, че съдебни актове не се коментират, освен с протест на прокуратурата.

Преценката дали да се протестира е на наблюдаващия прокурор, каквото и да прецени, Цацаров ще го подкрепи.

"Ще изпълняваме указанията, изискванията на съда ще бъдат изпълнени, но обвинителен акт ще има", добави Цацаров.

По повод твърденията, че над ромските фамилии у нас има покровители, той посочи, че при всички случаи някаква реакция ще има.

"Не ми се струва приемливо социалният мир, общественият ред - това не е етнически мир - да бъде пазен, като около домовете на емблематични фигури се струпват полицейски сили във време, когато тези сили могат да вършат съвсем друга работа, свързана със защита на обществения ред и правата на нормалния български гражданин", коментира Цацаров.

Цацаров определи днешната си среща с еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вера Юрова като доста ползотворна.

Двамата са обсъдили действията на прокуратурата в изпълнение на препоръките от последния доклад на ЕК, както и професионалната позиция на прокуратурата за създаването и функционирането на европейската прокуратура.

Главният прокурор определи разговора като откровен. Получихме доста добра оценка за направеното досега при нас, посочи той.

Особен интерес е бил проявен към законопроекта за измененията на Наказателно-процесуалния кодекс, свързан с режима на мерките за неотклонение и предложенията, за да се приключи веднъж завинаги, поне по законодателен ред, с лицата, отклонили се от правосъдието в България.

Бе зададен въпрос какви са политическите аргументи срещу такъв законопроект. "Не е моя задачата да ги коментирам, но трудно биха могли да бъдат противопоставени политически аргументи", коментира Цацаров.